Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Baklava sa nutelom i lešnikom

Baklava sa nutelom i lešnikom

VecaVeca
Šef kuhinje
7404362k10
Baklava sa nutelom i lešnikom
Fotografije: Veca
2 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Volite baklavu, volite nutelu, pa zašto da ih jedete odvojeno, kada već imamo recept za baklavu sa nutelom?"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 500 g
  • Nadev
  • margarin - 200 g
  • nutela - po potrebi
  • lešnik - 300 g
  • Za sirup
  • voda - 1, 5 čaša
  • šećer - 1, 5 čaša
  • vanilin šećer - 2 kesice
  • limun - 4 koluta
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremiti sirup kako bi se hladio dok se baklava peče.

U šerpu usuti šećer, dodati vanilin šećer, vodu, izmešati, dodati kolutove limuna i staviti šerpu na vatru. Kuvati pet minuta od momenta ključanja. Skloniti šerpu sa vatre i ostaviti da se sirup dobro ohladi.

Margarin otopiti i uz pomoć silikonske četkice premazati pleh.

Staviti koru i premazati je otopljenim margarinom. Staviti drugu koru, premazati je otopljenim margarinom i preklopiti trećom korom, pa i nju premazati otopljenim margarinom. Staviti četvrtu koru i premazati je nutelom. Posuti prepečenim i krupnije samlevenim lešnikom.

Preklopiti korom i tako naizmenično ređati dok se ne utroši sav materijal. Poslednju koru premazati otopljrnim margarinim i iseći na parčad željene veličine.

Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 minuta.

Pleh izvaditi iz rerne. Vrelu baklavu preliti ohlađenim sirupom i ostaviti da se dobro ohladi i da baklava lepo upije sirup.

Baklavu sa nutelom i lešnikom servirati i poslužiti.

Savet:Nemojte koristiti pleh od električnog šporeta. Bila bi isuviše tanka. Secite kore na veličinu pleha srednjih dimenzija, pa one sečene utrošite spajajući ih po dve. Šećer i vodu za sirup meriti čašom od 200 ml.

Fantastičnog je ukusa. Probajte, prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: