Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Baklava pužići sa lešnikom

Baklava pužići sa lešnikom

VecaVeca
Šef kuhinje
7404362k10
Baklava pužići sa lešnikom
Fotografije: Veca
1 / 11
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
8
"Kada jednom probate, tražićete još"

Potrebni sastojci

  • Za nadev
  • lešnik - 250 g
  • orasi - 100 g
  • Za premazivanje
  • ulje - 75 ml
  • margarin - 125 g
  • Za preliv
  • voda - 1 l
  • šećer - 800 g
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • I još
  • kore za pitu - 500 g
* merne jedinice

Način pripreme

Za preliv: U šerpu usuti vodu, dodati šećer, vanilin šećer i staviti na vatru. Kad provri, kuvati 10 minuta. Skloniti šerpu sa vatre.

U drugu šerpu staviti margarin i ulje, staviti na vatru i mešati dok se margarin ne otopi. Skloniti sa vatre.

Uzeri jednu koru, premazati je silikonskom četkicom otopljenom mešavinom ulja i margarina. Preklopiti do trećine kore, pa i taj deo premazati mešavinom margarina i ulja.

Krupno mleven, prepečen lešnik sjediniti sa krupno mlevenim orasima i po dve kašike staviti preko kore. Tanko urolati i iseći na dva dela. Svaki deo saviti u formu pužića. Postupak ponoviti i sa preostalim sastojcima.

Pleh premazati meśavinom ulja i margarina i poređati pripremljene pužiće.

Premazati ih ostatkom mešavine ulja i margarina.

Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.

Gotovu baklavu izvaditi iz rerne i, tako vrelu, preliti ohlađenim prelivom. Ostaviti da se baklava ohladi i da upije preliv.

Baklavu sa lešnikom servirati i poslužiti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: