Način pripreme
Prvo pripremiti sirup kako bi se hladio dok se baklava peče.
U šerpu usuti šećer, dodati vanilin šećer, vodu, izmešati, dodati kolutove limuna i staviti šerpu na vatru. Kuvati pet minuta od momenta ključanja. Skloniti šerpu sa vatre i ostaviti da se sirup dobro ohladi.
Margarin otopiti i uz pomoć silikonske četkice premazati pleh.
Staviti koru i premazati je otopljenim margarinom. Staviti drugu koru, premazati je otopljenim margarinom i preklopiti trećom korom, pa i nju premazati otopljenim margarinom. Staviti četvrtu koru i premazati je nutelom. Posuti prepečenim i krupnije samlevenim lešnikom.
Preklopiti korom i tako naizmenično ređati dok se ne utroši sav materijal. Poslednju koru premazati otopljrnim margarinim i iseći na parčad željene veličine.
Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 minuta.
Pleh izvaditi iz rerne. Vrelu baklavu preliti ohlađenim sirupom i ostaviti da se dobro ohladi i da baklava lepo upije sirup.
Baklavu sa nutelom i lešnikom servirati i poslužiti.
Savet:Nemojte koristiti pleh od električnog šporeta. Bila bi isuviše tanka. Secite kore na veličinu pleha srednjih dimenzija, pa one sečene utrošite spajajući ih po dve. Šećer i vodu za sirup meriti čašom od 200 ml.
Fantastičnog je ukusa. Probajte, prijatno!