Način pripreme
Trešnje se stavljaju u šerpu. Posipaju se šećerom. Ostavljaju se oko 15 minuta.
Maslac se topi. Brašno se proseje. U maslac se dodaju voda i so. Dodaje se brašno i zamesi se meko testo sa maslacem. Ostavlja se u frižideru da odstoji.
Šerpa sa trešnjama se stavlja na ringlu na umerenu temperaturu oko 5 minuta. Cilj je da ispari deo vode. Dodaju se brašno i maslac. Promeša se dobro.
Dodaje se esencija vanile. Rerna se uključuje na 190 stepeni da se zagreje.
Testo se podeli na dve lopte, jedna da bude manja - za rešetku pite od trešanja. Veće testo se razvija malo veće od posude koja će se koristiti, da budu i zidovi od testa za pitu.
Stavlja se u posudu i pritiskaju se uglovi. Nakon što je osnova pite gotova, sipa se smesa od trešanja. Preostalo testo se razvija i seče se na trake.
Poređa se rešetka preko nadeva od trešanja. Peče se u prethodno zagrejanoj rerni dok se ne dobije zlatasta korica.