Način pripreme
Isecite patlidžane i tikvice na dugačke trake.
Premažite ih uljem, posolite i pecite na roštilju ili tiganju. Isecite svaku traku dijagonalno i poređajte u okrugli pleh sa dnom koje se odvaja (26 cm).
Uzmite krišku tikvice i stavite je na dno (od sredine do kraja), drugu postavite čvrsto oko prstena, ostavljajući kraj da visi izvan posude.
Zatim na isti način stavite patlidžan, bočne stranice se malo preklapaju sa onima od tikvica. I tako rasporedimo tikvice, patlidžane, tikvice dok ne pokrijemo celu tepsiju.
Skuvajte 6 krompira. Nasecite ih na kriške. U tiganju ispržite 3 glavice šalota, sitno iseckane. Dodajte mleveno meso, ispržite ga. Dodajte 3 čena rendanog belog luka i sitno seckani peršun.
Začinite solju, crnim biberom, paprikom, belim biberom i dimljenom paprikom. Mešajte i kuvajte dok mleveno meso ne bude spremno. Dodajte 200 g mlevenog paradajza iz tegle i kuvajte još 5-6 minuta. Podelite smešu na dva dela.
U okruglu tepsiju na dnu stavite red krompira. Posolite krompir. Zatim jedan deo mlevenog mesa i lepo poravnajte. Nasumično stavite kockice sira. Ponovo rasporedite krompir i završite mlevenim mesom. Ponovo stavite kockice sira.
Uzmite jedan kraj patlidžana i tikvice jedan po jedan i stavite na vrh. Tako pokrijte slanu tortu. Pritisnite vrlo pažljivo.
Uklonite prsten i stavite grančicu čeri paradajza na vrh.
Torta od patlidžana, tikvica i mlevenog mesa je izuzetno ukusno i efektno predjelo za rođake i goste!