Rum baba

Nina Ivanova IvanovaNina Ivanova Ivanova
Šef kuhinje
5221342k
Rum baba
Fotografije: Nina Ivanova Ivanova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
25
"Svi znate šta se krije iza ovog zvučnog imena, znate takođe da mu nećete odoleti, čak i da ste na dijeti"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • maslac - 125 g
  • brašno - 250 g
  • sveže mleko - 50 ml, zagrejano
  • kvasac - 3 g, suv
  • so - 1 prstohvat
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 30 g
  • za sirup
  • voda - 600 ml
  • šećer - 300 g
  • rum - 40 ml
  • za garniranje
  • slatka pavlaka - umućena
  • jagode
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac u zagrejanom svežem mleku sa kašičicom šećera. Ostavite na toplom da naraste.

U posudi umutite jaja. Istopite maslac i ostavite da se ohladi.

Dodajte u jaja preostali šećer, istopljeni maslac, narasli kvasac, brašno i so. Zamesite dosta lepljivo testo. Ostavite da raste oko sat vremena.

Kad je gotovo rasporedite testo u kalupe za mafine ili druge male kalupe čije ste otvore prethodno namazali maslacem.

Ostavite testo u kalupima da naraste ponovo 2 sata. Ispecite u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni oko 15 minuta ili dok ne budu zlatasto braon. Ostavite da se ohlade.

Napravite sirup, zagrevajući vodu sa šećerom dok ne provri i dok se šećer ne rastvori. Sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi. Nakon što se ohladi dodajte rum.

Prelijte kolače sirupom u ostavite tokom jedne noći da se lepo napoje. Kad je gotovo garnirajte Rum babu umućenom slatkom pavlakom i isečenim jagodama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: