Način pripreme
Rastvorite kvasac u zagrejanom svežem mleku sa kašičicom šećera. Ostavite na toplom da naraste.
U posudi umutite jaja. Istopite maslac i ostavite da se ohladi.
Dodajte u jaja preostali šećer, istopljeni maslac, narasli kvasac, brašno i so. Zamesite dosta lepljivo testo. Ostavite da raste oko sat vremena.
Kad je gotovo rasporedite testo u kalupe za mafine ili druge male kalupe čije ste otvore prethodno namazali maslacem.
Ostavite testo u kalupima da naraste ponovo 2 sata. Ispecite u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni oko 15 minuta ili dok ne budu zlatasto braon. Ostavite da se ohlade.
Napravite sirup, zagrevajući vodu sa šećerom dok ne provri i dok se šećer ne rastvori. Sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi. Nakon što se ohladi dodajte rum.
Prelijte kolače sirupom u ostavite tokom jedne noći da se lepo napoje. Kad je gotovo garnirajte Rum babu umućenom slatkom pavlakom i isečenim jagodama.