Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Falafele»Dijetalne falafel loptice bez prženja

Dijetalne falafel loptice bez prženja

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4661205k176
Dijetalne falafel loptice bez prženja
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 7
24/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
16
"Uživajte u neverovatnom miksu ukusa uz ove falafel kuglice"

Potrebni sastojci

  • leblebija - 1 šolja, skuvana
  • sremuš - 3 lista
  • peršun - 2 kašike. iseckan
  • susam - 2 kašike
  • orasi - 1/3 šolje, iseckan
  • tahini od susama - 1 kašika (sirov)
  • hladno ceđeno suncokretovo ulje - 1 kašika (suncokretovo ulje)
  • himalajska so - oko 3/4 kašičice, probati
  • kumin - 1 kašičica, ravna, mleven
  • aleva paprika - 1/3 kašičice
  • biber - 1/3 kašičice, mleven
  • đumbir - 1/4 kašičice u prahu
  • beli luk - 1 vrlo mali čen (ili 1/2 velikog)
* merne jedinice

Način pripreme

Jedinstvena ideja za dijetalne falafel kuglice bez prženja. Bogate ukusima i mirisima!

Evo kako ih možete lako pripremiti.

Proizvode merite šoljicom za čaj = 300 ml vode.

U duboku posudu umešajte leblebije (prethodno skuvane), sveže orahe, seme susama, sirovi susamov tahini i nerafinisano suncokretovo ulje. Sameljite sve na krupno pomoću blendera. Završite smešu ručnim pasatorom.

Sjajno je ako tu i tamo ostane komad leblebije ili oraha.

U malu metalnu posudu sa ravnim dnom sipajte sve začine osim himalajske soli: kim, mleveni biber, đumbir u prahu, alevu papriku i vrlo mali čen belog luka (ili 1/2 većeg), sitno iseckan. Uključite šporet, zagrejte smesu i često mešajte.

Čim se začini zagreju i počnu još jače da mirišu, počeli su lagano da se peku. Mešajte i nakon nekog vremena sklonite sa ringle.

Ovu radnju izvodimo kako bi orijentalni začini u receptu prošli toplotnu obradu, što takođe poboljšava njihov ukus i aromu.

U smesu sa leblebijama dodajte lagano pečene začine. Začinite himalajskom finom solju po ukusu.

Operite sveže listove- peršuna i sremuša, isecite ih na vrlo male komade i dodajte smesi u posudu. Sve zajedno promešajte - da bude homogeno.

Od dobijenog testa oblikujte falafele od leblebija - ni previše male ni previše velike, ali približno oko 3 cm. Dobićete oko 16-18 kom.

Sipajte sirove orahe u kesu i uz pomoć staklene tegle sameljite ih pritiskom i vrlo sitno zgnječite.

Uvljajte kuglice, posipajući svaku u šaci sa više seckanih oraha i lagano pritiskajući da se veće čestice zalepe za kuglice.

I laki falafeli su spremni!

Dijetalne falafel kuglice bez prženja, bez apsolutno ikakvog prženja!

Pogodno za posebne prilike i proslave, kao i za sunčani piknik!

Zdrave i pune kuglice neverovatne mešavine orijentalnih ukusa!

Fantastično ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: