Način pripreme
Pre svega aktiviramo kvasac u mlakom ovsenom mleku, zajedno sa kašičicom šećera i malkice brašna. U brašno koje bi bilo dobro da se proseje, stavljam so i med, kiselu pavlaku, blago umućeno jaje i aktivirani kvasac i pomoću kašike veoma dobro mešam.
Lepljivo testo za krofnice pokrivam providnom folijom i ostavljam na sat vremena da nadođe. Kada je gotovo, lagano ga premesim sa malo brašna i ponovo pokrivam folijom na kratko, deset minuta.
Nakon toga ga razvijam u koru debljine otprilike centimetar. Čašom sečem kružiće. I na većini pravim rupu prstom. Neke sečem kao srculenca kalupom za kolačiće. Pečem na papiru za pečenje kada još jednom nadođe. Stavljam u hladnu rernu i uključujem na 190 stepeni. Peku se dok se ne dobije zlatkasta boja.
Gotove krofnice još tople sam premazala tečnom čokoladom i posula sam šećernim mrvicama.
Druge sam namazala krem jagodom od skroba, toplog spremljenog prema uputstvima na pakovanju. Treće sam posula šećerom u prahu.
Ukras je u potpunosti voće po vašoj želji i mogućnostima.
E to je. Ispale su veoma mekane i vazdušaste, tope se u ustima, veoma su ukusne! Sve su super, ali krofnice sa čokoladom su klasika.
Domaće krofnice bez prženja koje možete probate već danas.