Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Domaći slavski kolač

Domaći slavski kolač

Petya StrahilovaPetya Strahilova
Početnik
18574
Domaći slavski kolač
Fotografije: Petya Strahilova
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
12
"Svi će vam zavideti na kulinarskim umećima čim ugledaju ovu lepu domaću pogaču na trpezi"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • sveže mleko - 400 ml
  • kvasac - 1 kockica
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • kiselo mleko - 1 kantica
  • so - 2 kašičice
  • so - prstohvat i šećer u kvasac
  • brašno - koliko da upije (otprilike 2 kg)
  • ulje - za premazivanje
  • Za oblikovanje
  • jaje - 1 srednje veličine
  • ulje - malo
  • maslac - 125 g
  • susam
  • mak - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Pomeša se kvasac sa svežim mlekom, dodaje se prstohvat soli, šećer i posipa se brašnom.

Proseje se otprilike 1 kilogram brašna.

Kada se kvasac aktivira, izmeša se kiselo mleko i soda.

Dodaje se so u brašno, kiselo i sveže mleko.

Umesi se ne mnogo tvrdo testo.

Ostavlja se da odstoji nekoliko sati u frižideru (najbolje na jednu noć).

Vadi se iz frižidera, izmeša se i oblikuje se pogača tako što se između slojeva stavlja 125 g maslaca i razvija se oklagijom.

Ostavlja se da ponovo naraste.

Kada je gotovo, muti se jaje sa kašičicom ulja.

Premazuje se pogača, posipa se susamom, makom i čim želite - po vašem ukusu.

Slavski kolač se peče na 180 stepeni dok ne bude gotov.

Testo postaje mehurasto i odgovarajuće za pogače, pice, mekike i još mnogo toga.

Prijatno sa ovim domaćim slavskim kolačem!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: