Način pripreme
Prvo se sprema nadev. U nelepljivi tiganj se narendaju jabuke na krupno rende. U njih se dodaje šećer, cimet i orasi. Stavljaju se na ringlu. Mešaju se neprestano, dok se ne odovoji sok, koji puštaju jabuke, oko 10 minuta. Sklanja se sa ringle i ostavlja se da se ohladi.
Odovojeno u duboku posudu se stavlja margarin i žumance. Meša se prstima dok margarin ne upije žumance. Nakon toga se dodaju ulje i kiselo mleko.
Nastavlja se mešanje žice. Vanila i prašak za pecivo se mešaju sa brašnom, dodaju se u smesu i zamesi se meko nelepljivo testo.
Ostavlja se da odstoji 5 minuta. Posle se testo podeli na tri jednaka dela, koji se oforme u loptu. Nakon toha svaka lopta se mesi u fitilj, duh manje više 25 cm. Pritiska se blago prstima da se spljeska.
Razvija se u tanku koru širine oko 4 prsta. Po sredini i po dužini razvijene kore stavlja se pripremljen nadev. Posle se uvija u rolat. Seče se na parčiće široke oko 2-3 prsta.
Poređaju se gurabije u posudu za pečenje sa nelepljivim dnom i peku se u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok se blago ne zarumene. Izvade se iz rerne, ostavljaju se da malo prohlade i posipaju šećerom u prahu.
Dobijaju se raskošne gurabije od jabuka!