Šećerne gurabije

Vanya  VelichkovaVanya Velichkova
Pomoćnik kuvara
3229921697
Šećerne gurabije3 / 3
16/07/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
40
"Gurabije našeg i vašeg detinjstva - ukus, koji ne može da se zaboravi"

Potrebni sastojci

  • maslac - 1/3 šolje ili margarin
  • mast - 1/3 šolje
  • šećer - 3/4 šolje
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • so - 1 prstohvat
  • jaja - 1 komad
  • sveže mleko - 1 kašika
  • vanila - 1 pakovanje
  • brašno - 2 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

Umutite maslac (ili margarin) i mast mikserom oko 30 sekundi. Dodajte šećer, prašak za pecivo i so i umutite sve dobro. Dodajte jaje, mleko i vanilu, pa mutite dok ne dobijete glatku smesu, ne više od toga.

Dodajte brašno i mutite mikserom, sve dok možete, a zatim dodajte ostatak i nastavite da mešate drvenom kašikom. Podelite testo na dva dela, pokrijte ih i ostavite u frižideru na oko 3 sata.

Razijte gotovo testo na radnoj površini, blago posutoj brašnom, dok ne dobijete koru debljine 0, 5 cm. Isecite gurabije uz pomoć srednje velikog kalupa. Poređajte ih na nauljeni pleh.

Premažite kolače smesom umućenog žumanca i boje za kolače (po želji), a možete ih ostaviti i bez premaza.

Pecite šećerne kolačiće 6-7 minuta na 200 stepeni ili dok ne dobiju svetlo braon boju sa donje strane.

Ostavite gurabije da se ohlade na rešetki.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: