Način pripreme
Pirinač Basmati ima svoju veoma specifičnu aromu sa kojom se ne može pogrešiti.
Od njega se spremaju odlična jela i prilozi, ali u njegovim korisnim sastojcima i aromi možemo da uživamo i kroz ovaj zanimljiv napitak koji vam predstavljam.
On može da se konzumira topao ili ohlađen, i na jedan i na drugi način je odličan.
Da biste napravili ovaj koristan i nestandardni napitak za detoksikaciju, potrebno je da pirinačn basmati namočite u vodu na otprilike 6 sati. Nakon što istekne ovo vreme, primetićete da je on postao mekaniji, blago je nabubreo i mlečno bele boje je.
Zagrejte litar i po mineralne vode do 70°C i u nju sipajte oceđeni pirinač.
Stavite oguljenu koru 1 limuna - samo žuti deo i susamovo ulje, med i vanilu.
Sve ubacite da se melje 30 sekundi u blenderu na maksimalnim obrtajima. Ukoliko vam zapremina uređaja ne dozvoljava da se odjednom samelje sva količina, onda to uradite iz dva puta.
Procedite kroz finu cediljku ili gazu i sipajte gotov napitak u staklenu flašu ili bokal.
Možete da servirate odmah dok je topao ili da ohladite u frižideru.
Po želji zasladite napitak od pirinča Basmati i limuna dodatno i poslužite sa kriškama limuna.
Pirinač Basmati sadrži amilazu, veoma dragocene minerale poput natrijuma, kalcijuma, magnezijuma i vitamine iz grupe B.