Način pripreme
Ako volite doručak sa sirom, onda će vam se dopasti ove kiflice Ježići za doručak.
Rastvorite kvasac i šećer u vodi, ugrejanoj do 37 stepeni. Ostavite na toplom da nadođe 10 minuta.
Prosejte brašno u veliku posudu i pomešajte sa solju.
U sredini napravite udubljenje i u njega sipajte belance jajeta, 50 ml ulja (drugo koristimo za mazanje ruku prilikom mešenja i oblikovanja), kiselo mleko i vodu sa kvascem.
Uzimajte od brašna sa strane i mešajte u udubljenju dok se ne integriše celo. Ako je testo za kiflice retko, prosejte još brašna i kada počne da se odvaja od ivica posude prebacite na brašnom posutu radnu površinu.
Mesiste testo dok ne postane glatko i elastično, a u međuvremenu namažite ruke da se ne lepi.
Podelite na loptice i u sredini mažite maslacem i stavljajte mrvljeni sir. Nakon toga dobro zatvorite sa svih strana i oblikujte kiflice ovalnog oblika. Poređajte na rastojanju jedna od druge u pelhu, obloženim papirom za pečenje.
Nakon što odstoje 15-20 minuta (na toplom), namažite slane kiflice žumancem, pomešanim sa malo vode i napravite bodlje makazama, nemojte mnogo duboko seći i izvucite na gore.
Za oči i nos zabodite komade crnih maslina.
Ostavite ježiće da nadođu još 30 minuta i nakon toga pecite u ugrejanoj rerni na 190 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju, približno 25 minuta.
Servirajte doručak i iznenadite stare i mlade sa ovim čarobnim kiflicama Ježićima.
Prijatno!