Bonapeti.rs»Recepti»Salate»Salata sa makaronama»Šarena salata sa makaronama, tikvicama i patlidžanom

Šarena salata sa makaronama, tikvicama i patlidžanom

Raya AndonovaRaya Andonova
Šef kuhinje
5131861k
Šarena salata sa makaronama, tikvicama i patlidžanom
Fotografije: Raya Andonova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
8
"Radujemo se da vam predstavimo jednu od najukusnijih salata na našem sajtu - šarena salata od makarona sa tikvicama i patlidžanom"

Potrebni sastojci

  • makarone - 400 g
  • sir - oko 100 g
  • sušeni paradajz - oko 100 g
  • peršun - po želji
  • za povrće
  • paprike - 2 komada, crvena i zelena ili žuta
  • crveni luk - 1 glavica
  • patlidžan - 1 komad
  • tikvice - 2 komada
  • pečurke - 200 g
  • beli luk - 3 čena, iseckan
  • ulje
  • so
  • crni biber
  • za dresing
  • sok od limuna - od 1 limuna
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • šećer - 2 kašičice
  • beli luk - 2 čena
  • so - 1/2 kašičice
  • biber - 1/2 kašičice
  • bosiljak - 1/2 kašičice
  • origano - 1/2 kašičice
  • majčina dušica - 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Luk se isecka na polumesece, a ostalo povrće i pečurke se krupno iseckaju, svaki komadić da bude otprilike veličine 1 makarone.

Stavljaju se u posudu, posipaju se solju, crnim biberom i uljem i dobro se izmešaju.

Raspoređuju se u veliku tepsiju obloženu papirom za pečenje. Ako se ne sakupe odjednom, peku se iz dva dela.

Peku se u prethodno zagrejanoj rerni na 250°C otprilike 20-25 minuta dok sve povrće ne bude gotovo.

Sastojci za dresing se pomešaju i dobro se izmešaju. Ostavljaju se sa strane na barem 10 minuta ili dok se povrće peče.

Kada se povrće malo ohladi, zaliva se polovinom dresinga i po želji iseckanim peršunom. Izmešaju se i ostavljaju se sa strane na barem pola sata do maksimum 3 sata.

Makarone se kuvaju u posoljenoj vodi.

Ocede se, tako što se odvaja malo vode. Isperu se hladnom vodom i ocede se.

U makarone se dodaje povrće i na kraju iseckani sušeni paradajzi. Ako se odvojip sok iz mariniranog povrća, ne baca se, već se dodaje sve kao što jeste.

Ostali dresing se meša sa 3 supene kašike vode odvojene iz makarona.

Odvajaju se 3 supene kašike gotovog dresinga, ukoliko salata ostaje za naredni dan. Novim dresingom se zaliva salata i dobro se izmeša.

Ostavlja se da se ohladi. Pre serviranja se posipa izmrvljenim sirom.

Ako ostane korisne salate od makarona za naredni dan, kada su makarone već suvlje, stavlja se u mikrotalasnu na kratko - samo koliko je potrebno da se otpusti da ne bude preterano hladna.

Nakon toga se osvežava odvojenim dresingom i dobro se izmeša.

Posipa se sirom i ponovo je spremna za serviranje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: