Način pripreme
Luk se isecka na polumesece, a ostalo povrće i pečurke se krupno iseckaju, svaki komadić da bude otprilike veličine 1 makarone.
Stavljaju se u posudu, posipaju se solju, crnim biberom i uljem i dobro se izmešaju.
Raspoređuju se u veliku tepsiju obloženu papirom za pečenje. Ako se ne sakupe odjednom, peku se iz dva dela.
Peku se u prethodno zagrejanoj rerni na 250°C otprilike 20-25 minuta dok sve povrće ne bude gotovo.
Sastojci za dresing se pomešaju i dobro se izmešaju. Ostavljaju se sa strane na barem 10 minuta ili dok se povrće peče.
Kada se povrće malo ohladi, zaliva se polovinom dresinga i po želji iseckanim peršunom. Izmešaju se i ostavljaju se sa strane na barem pola sata do maksimum 3 sata.
Makarone se kuvaju u posoljenoj vodi.
Ocede se, tako što se odvaja malo vode. Isperu se hladnom vodom i ocede se.
U makarone se dodaje povrće i na kraju iseckani sušeni paradajzi. Ako se odvojip sok iz mariniranog povrća, ne baca se, već se dodaje sve kao što jeste.
Ostali dresing se meša sa 3 supene kašike vode odvojene iz makarona.
Odvajaju se 3 supene kašike gotovog dresinga, ukoliko salata ostaje za naredni dan. Novim dresingom se zaliva salata i dobro se izmeša.
Ostavlja se da se ohladi. Pre serviranja se posipa izmrvljenim sirom.
Ako ostane korisne salate od makarona za naredni dan, kada su makarone već suvlje, stavlja se u mikrotalasnu na kratko - samo koliko je potrebno da se otpusti da ne bude preterano hladna.
Nakon toga se osvežava odvojenim dresingom i dobro se izmeša.
Posipa se sirom i ponovo je spremna za serviranje.