Način pripreme
U posudi mutimo pavlaku dok se ne dobiju meki vrhići. Dobro bi bilo ako stavimo posudu u drugu takvu posudu većeg obima sa ledom ili hladnom vodom.
Veća gustina deserta je zbog toga što se meša veoma sporo.
U smesu sipamo kondenzovano mleko i pažljivo mešamo špatulom kako bismo sačuvali obim.
Za razliku od sladoleda, znamo da originalni Đelato ima manju aeraciju i vodene kristalčiće u svojoj teksturi.
Da bismo skratili proces zamrzavanja deserta dobro bi bilo da kalup u kojem ćemo ga čuvati odstoji u zamrzivaču otprilike 30 minuta.
Sipamo smesu u nju i ostavljamo na otprilike 35-40 minuta u zamrzivaču.
Sveže plodove maline dobro pasiramo zajedno sa šećerom u prahu, likerom od malina i sokom od limete.
Njegov glavni cilj je da sačuva boju rubina voća. Ponovo dobro blendamo, dok ne dobijemo glatku konzistenciju. Dodajemo čokoladu i dobro mešamo.
Vadimo kutiju iz zamrzivača, dodajemo smesu polako i talasasto mešajući špatulom.
Zatvaramo kutiju poklopcem ili pokrivamo folijom za sveže čuvanje i ostavljmo u zamrzivaču na 5-6 sati.
Za to vreme pripremamo sok od malina. Kod mene je doza veća, zato što ostali deo čuvam u frižideru i dodajem u voćne salate, krmove, palačinke i smuti.
Pripremamo sirup od šećera i vode i ostavljamo da provri na otprilike 5 minuta. Ostavljamo ga da se blago ohladi i dodajemo u njega liker, pasirano voće i limunov sok. Ponovo zagrevamo i mešamo na slaboj ringli još 7 minuta. Cedimo kroz cediljku sok i ostavljamo da se ohladi.
Gustina siupa može da se koriguje, u zavisnosti od količine voća i njegovog sadržaja šećera ili vode. Kod mene je bila neophodna njegova gušća konzistencija.
Vadimo kutiju iz zamrzivača na sobnu temperaturu na 5-10 minuta neposredno pre serviranja kako bi se otpustio i kako bismo mogli bolje da zagrabimo, tako da njegova tekstura ostane mekša i kremasta.
Poslužujemo desert na izrmvljenim kakao keksićima kao osnovi. Oni će upiti deo sladoleda od malina koji se topi i dopuniće desert svojom teksturom. Aranžiramo čokoladom, malinama i sveže rendanom korom limete za svežinu.
Domaći đelato sa malinama je sjajan, probajte!