Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sladoled»Domaći đelato sa malinama

Domaći đelato sa malinama

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k130
Domaći đelato sa malinama
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 5
24/08/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
6 min.
Ukupno
46 min.
Porcije
6
"Vredi isprobati recept za ovaj domaći đelato - bolju poslasticu nećete moći da nađete nigde po prodavnicama"

Potrebni sastojci

  • životinjska tečna pavlaka - 500 ml (30 ili više procenta masnoće), unapred ohlađena
  • kondenzovano mleko - 395 g, zaslađeno
  • maline - 40 komada, sveže
  • šećer u prahu - 60 g
  • liker od malina - 2 supene kašike, po receptu
  • limeta - 1 supena kašika, sok od citrusa
  • čokolada - 2 - 3 supene kašike, krupno izrendana
  • Sok od malina
  • maline - 400 g, sveže
  • šećer u prahu - 200 g
  • voda - 50 ml
  • liker od malina - 1 supena kašika
  • I još
  • čokolada - za garniranje deserta
  • kakao keksići - za osnovu
  • maline - za aranžiranje
  • limunova menta - listići
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi mutimo pavlaku dok se ne dobiju meki vrhići. Dobro bi bilo ako stavimo posudu u drugu takvu posudu većeg obima sa ledom ili hladnom vodom.

Veća gustina deserta je zbog toga što se meša veoma sporo.

U smesu sipamo kondenzovano mleko i pažljivo mešamo špatulom kako bismo sačuvali obim.

Za razliku od sladoleda, znamo da originalni Đelato ima manju aeraciju i vodene kristalčiće u svojoj teksturi.

Da bismo skratili proces zamrzavanja deserta dobro bi bilo da kalup u kojem ćemo ga čuvati odstoji u zamrzivaču otprilike 30 minuta.

Sipamo smesu u nju i ostavljamo na otprilike 35-40 minuta u zamrzivaču.

Sveže plodove maline dobro pasiramo zajedno sa šećerom u prahu, likerom od malina i sokom od limete.

Njegov glavni cilj je da sačuva boju rubina voća. Ponovo dobro blendamo, dok ne dobijemo glatku konzistenciju. Dodajemo čokoladu i dobro mešamo.

Vadimo kutiju iz zamrzivača, dodajemo smesu polako i talasasto mešajući špatulom.

Zatvaramo kutiju poklopcem ili pokrivamo folijom za sveže čuvanje i ostavljmo u zamrzivaču na 5-6 sati.

Za to vreme pripremamo sok od malina. Kod mene je doza veća, zato što ostali deo čuvam u frižideru i dodajem u voćne salate, krmove, palačinke i smuti.

Pripremamo sirup od šećera i vode i ostavljamo da provri na otprilike 5 minuta. Ostavljamo ga da se blago ohladi i dodajemo u njega liker, pasirano voće i limunov sok. Ponovo zagrevamo i mešamo na slaboj ringli još 7 minuta. Cedimo kroz cediljku sok i ostavljamo da se ohladi.

Gustina siupa može da se koriguje, u zavisnosti od količine voća i njegovog sadržaja šećera ili vode. Kod mene je bila neophodna njegova gušća konzistencija.

Vadimo kutiju iz zamrzivača na sobnu temperaturu na 5-10 minuta neposredno pre serviranja kako bi se otpustio i kako bismo mogli bolje da zagrabimo, tako da njegova tekstura ostane mekša i kremasta.

Poslužujemo desert na izrmvljenim kakao keksićima kao osnovi. Oni će upiti deo sladoleda od malina koji se topi i dopuniće desert svojom teksturom. Aranžiramo čokoladom, malinama i sveže rendanom korom limete za svežinu.

Domaći đelato sa malinama je sjajan, probajte!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: