Način pripreme
Testenina sa kestenjem i sosom je jelo u kojem se oseća kontrast između slatkoće kestenja i arome kobasice.
Recept ima jak ukus i kremasti sos, savršen i za važne ručkove. Kestenje je bez sumnje dragulj meseca oktobra. Da li znate da pored toga što jako obnavlja, ono je i koktel korisnog gvožđa, magnezijuma, kalijuma, fosfora i iedalno je za balansiranje raspoloženja i regenerisanje nervnog sistema?
Možda mali broj vas poznaje legendu o kestenju. Još u IV veku kesten je definisan kao drvo hleba, zato što su njegovi plodovi uvek hranili najsiromašnije populacije. Legenda kaže da je Bog dao kestrenje stanovnicima siromašnog grada, koji nisu imali šta da jedu. Đavo je, videvši Božiji dar, iz zlobe stavimo toliko mnogo bodlji kao kod ježa, uvijenih oko voća da je bilo tepko da ga dodirnu. Siromašni seljani su se ponovo pomolili Bogu i On je učinio da se bodljikavi omotač otvori, otkrivajući voće kada sazri. Od tada se seku i obliku krsta (pre nego što ih pečemo ili kuvamo) u znak zahvalnosti.
Legenda ili ne, kestenje je uvek bilo i voće protiv umora i prema tome, odgovarajuće za one koji su radili po ceo dan na polju. Kuvano, pečeno, u obliku kolača sa kestenjem i brašna od kestenja, njegove upotrebe su beskrajne u kuhinji.
Da biste napravili recept za testeninu sa kestenjem i kobasicom, skuvajte kestenje, ogulite ga i ostavite ga sa strane. Ostavite blago posoljenu vodu da provri i sipajte kestenje. Kuvajte tokom 75 minuta ili dok se ne skuva.
U međuvremenu pripremite domaću testeninu: izmerite jaje i dodajte veoma hladnu vodu do 80 g ili koliko grama ima jaje.
Sa ovom tečnošću pomešajte brašno (40 g brašna možete zamenite brašnom od kestenja ili direktno da stavite 140 g belog brašna).
Oblikujte u loptu, pokrijte i ostavite da se odmara pola sata.
Oklagijom i mašinom za testeninu razvijte testo i ostavite ga da se suši na vazduhu da se ne bi koristilo previše mnogo brašna.
Isecite razvijeno testo na duge uske trakice, poput špageta. Isecite nožem ili mašinicom za špagete. Rasporedite ih rukama na posastičarskoj dasci da se ne bi lepili. Verovatno se na fotografijama primećuje laganija konzistencija domaće testenine.
Skuvajte testeninu kada pripremite sos. Ova testenina se veoma kratko kuva. Kuvajte dve minute nakon ključanja, uz često mešanje da se ne zalepi po dnu šerpe! Nakon toga pomešajte sa gotovim sosom.
U međuvremenu dinstajte iseckani šalot u ulju i dodajte izdrobljenu kobasicu, zapecite je, pomešajte sa belim vinom.
U kobasicu dodajte kuvano kestenje, mešajte i nastavite da kuvate kobasicu /tokom 10 minuta/.
Nakon tog vremena dodajte pavlaku u smesu i izmešajte.
Servirajte vruću testeninu, garnirajući s malo kuvanog kestenja i listovima peršuna.
Prijatno spremanje ovog magičnog i ukusnog italijanskog jela!