Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Penjurlija»Izdašna uvijena penjurlija sa sirom

Izdašna uvijena penjurlija sa sirom

VeselinaVeselina
Inovator
139471k
Izdašna uvijena penjurlija sa sirom
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
80 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
160 min.
"Perfektna penjurlija je ne samo ukusna, već ima i istančan spoljni izgled, baš kao ova"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1/2 kocke
  • šećer - 2 - 3 kašike za aktivaciju kvasca
  • voda - 1/2 šolja, za kvasac (topla)
  • brašno - malo manje od 1 kg
  • voda - 400 - 500 ml, topla
  • so - 1 i 1/2 kašika
  • ulje - 4 kašike
  • margarin - 1/3 kutije, male
  • ulje - 1/4 šolje
  • sir - 400 gr
  • žumance - 1 komad i 2 kašika ulja
  • ulje - za premazivanje pleha
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo aktivirajte kvasac. Stavite ga u posudu u kojoj ste sipali 1/2 šolje tople vode i 2-3 kašike šećera. Dobro sve promešajte prstima i ostavite na stranu da se aktivira. Izmrvite sir u tanjir.

Pomešajte ulje sa margarinom. Umutite 1 žumance sa 2 kašike ulje u drugoj posudi. Njime ćete kasnije premazati gotovu penjurliju. Prosejte brašno i napravite udubljenje u njemu. Unutra stavite so, aktivirani kvasac, ulje i vodu (oko 400-500 ml).

Prvo sipajte 400 ml, a zatim dodajte još malo. Zamesite meko testo. Ostavite testo da se odmara na toplom mestu oko 10-15 minuta. Pokrijte krpom. Kada testo odmori, podelite ga na 4 jednake lopte. Pospite brašno na radnu površinu.

Oklagijom razvucite jednu loptu u tanku koru. Koru premažite uljem i margarinom. Pospite izmrvljeni sir preko kore. Umotajte koru u rolat. Premažite tepsiju uljem i stavite prvu koru. Na isti način obradite i drugu loptu. Rolat položite u nastavku druge kore u krug.

Napravite penjurliju u oblik puža. Ostavite penjurliju da naraste oko 30-40 minuta na toplom mestu, prekrivenu krpom. Premažite penjurliju umućenim žumancem. Pecite na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni oko 40 minuta.

Dobićete veoma ukusan doručak. Od ovih količina, dobićete 2 tepsije uvijene penjurlije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: