Način pripreme
Belanca se mute dok ne postanu tečna i dok se ne formiraju krupni mehurići (ne treba da se mute u sneg).
U blenderu ili mlinčiću za kafu se melju ovsene pahuljice dok se ne dobiju fine čestice.
Urme se očiste od koštica i iseckaju se, sušene kajsije takođe. Ukoliko su mnogo tvrde, namoče se na kratko u vodi i postaju mekše, ali se ne čeka da postanu preterano mekane.
Kajsije i urme se stavljaju kod ovsenih pahuljica u blender i fino se zajedno samelju. Na ovaj način i ovseno brašno se navlaži i upija sušeno voće.
Sledi kikiriki puter koji još više navlaži ovas. Dobro bi bilo da se stavi omeknuti na sobnoj temperaturi.
Dodaju se belanca, maslinovo ulje i med po želji. Urme i kajsije daju dovoljno slatkoće keksićima, ali predlažem med kao dodatnu opciju za one od vas koji vole slađe. Naravno, može da se pojača slatkoća i agava sirupom ili drugim.
Sve se veoma dobro izmeša. Treba da se dobije tvrdo testo koje međutim može lako da se oblikuje. Ako osetite poteškoću, zato što je mnogo tvrdo, dodajte još malo maslinovog ulja ili neko biljno mleko na primer.
Ukoliko vam je testo pak mekano, prosto ostavite na 10-20 minuta i osvene pahuljice će upiti višak vlage. Međutim, kod ovog slučaja postoji opasnost da keksići od ovasa postanu mekši.
Keksići se prave tako što se kidaju komadići hrskavog testa, uvalja se u loptu i spljeska se u tanak keksić (ja ga pravim između oba dlana). Prave se rupice viljuškom u sredini.
Gotovi zdravi keksići se ređaju u tepsiju obloženu papirom za pečenje i ubacuju se u zagrejanu rernu na 180°C.
Keksići sa kikiriki puterom se peku otprilike 18 minuta (zavisi od veličine i debljine). Gotovi su kada počnu da mirišu na kikiriki puter i kada dobiju boju.
Pre nego što se ponude za konzumaciju, zdravi i ukusni keksići se ostavljaju da se u potpunosti ohlade.
Zdravi keksići sa kikiriki puterom se čuvaju u dobro zatvorenoj kutiji do nedelju dana.