Način pripreme
Razdvojimo belanca od žumanaca. U posudi promešamo maslac sa 200 g šećera, vanilin šećerom i solju, dok ne postane penasto.
Nakon toga postepeno dodajemo žumanca. Sve se ponovo dobro muti.
Pomešamo brašno sa praškom za pecivo i prosejemo. Dodajemo maslac smesu i mešamo kašikom.
Nakon toga dodajemo mlevene lešnike i mleko, koje takođe mešamo kašikom.
Mutimo belanca sa prsthvatom soli i preostalim šećerom dok ne postanu tvrda, nakon čega dodajemo u preostalu smesu i pažljivo mešamo.
Sipamo u kalup za kolač i pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 50 minuta.
Kada je gotov domaći kolač, izvadimo iz rerne i ostavljamo da se ohladi u kalupu 15 minuta, nakon čega okrećemo na rešetku i ostavljamo da se potpuno ohladi.
Kolač od spelte sa lešnicima posipamo šećerom u prahu.