Način pripreme
Sitno iseckajte luk, peršun i paprike ili ih sameljite u blenderu.
Stavite ih u mleveno meso od iseckanog ili mlevenog telećeg mesa.
Dodajte začine - crni biber, kumin i so i lepo umesite.
Ostavite mleveno meso da odstoji 2-3 sata ili ga stavite u frižider za sledeći dan kako bi se još bolje začinilo.
Ogulite i iseckajte krompir na kolutove. Poređajte ga u kalup u krug u tepsiju podmazanu uljem.
Posolite ga, pospite sa malo masnoće i zapecite dok ne bude polugotovo u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Nije potrebno da uhvati boju, već prosto blago da omekša.
Izvadite tepsiju iz rerne i na krompir stavite mleveno meso u isti okrugli kalup u tanak sloj (iako postoji mogućnost da se prilikom pečenja blago sakupi, to nije problem).
Zalijte paradajz sosom, razređenim u otprilike 100-150 ml vode.
Na ili sa strane mlevenog mesa možete da poređate povrće po vašem izboru - čeri paradajz, paprike, još krompira ili drugo. Ja sam stavila sa strane male, blago ljute papričice.
Uvijte aluminijumskom folijom i ubacite u rernu na 20 minuta, nakon čega skinite foliju i pecite dok voda ne provri i dok se ne dobije prijatna boja pečenog mlevenog mesa.
Servirajte topao ovaj neverovatno ukusan specijalitet sa mlevenim mesom i povrćem iz turske kuhinje. Kiliz tava će vas oduševiti!
Prijatno!