Način pripreme
1. Pripremite nadev tako što sitno iseckate luk, a orahe sameljete ili iseckate na sitne mrvice, ne previše fine. Ako ih meljete pazite da ne dobijete kašu, najbolje nožem, ali treba više vremena.
2. Propržite luk sa 5 supenih kašika ulja i prstohvatom soli dok ne omekša. Stavite mleveno meso, začinjeno kuminom, biberom i ljutom alevom paprikom i solju. Mešajte dok se ne izmrvi i dodajte paradajz pire i 1 supenu kašiku vode, ostavite da se kuva još 3-4 minuta na umerenoj vatri. Na kraju sipajte orahe i mešajte još minut-dva. Ostavite nadev da se ohladi.
3. Smesu za pohovanje turskih ćuftica pripremite tako što prelijete bulgur sa dve šolje tople vode, poklopite i ostavite da upije vodu i da omekša. Ako je vaš bulgur krupniji, sameljite ga.
4. U posudi pomešajte mleveno meso sa izrendanim lukom i začinima plus so. Razbijte jaje i sipajte griz, paradajz pire, brašno i mekani bulgur. Mešajte lepo dok ne dobijete homogenu smesu. Ona ne treba da bude mnogo gusta, ni previše retka da bi vam bilo lakše da oblikujete ćuftice.
5. Uzmite od smese za pohovanje, koliko može da vam stane u šaku, spljeskajte i stavite po kašiku od nadeva, nakon toga uvijte ivice i napravite okrugao oblik, nakon toga malo izvucite ivice da dobijete oblik limuna.
Radite mokrim rukama, da se ne lepi, najbolje stavite posudu sa vodom blizu vas, i da topite ruke nakon svake ćuftice. Doćićete oko 20 komada.
6. Pržite ih u obilnoj količini ulja, ugrejanog na umerenoj vatri i pržite dok ne dobiju zlatnu boju.
7. Izvadite rešetkastom kašikom i stavite na ubrus da upije višak masti.
Ukusne ćuftice servirajte sa kriškama paradajza, salatom od paradajza ili salsom.
Prijatno!
Originalno ime turskih punjenih ćuftica je Ičli ćufte.