Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Domaće sirće»Domaće sirće od dunja

Domaće sirće od dunja

Sergei AnchevSergei Anchev
Kuvar
12627342
Domaće sirće od dunja
Fotografije: Sergei Anchev
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Ukupno
30 min.
"Jedinstveno domaće sirće, pripremljeno od dunja - mirisnog sastojka koji je potreban svim salatama"

Potrebni sastojci

  • dunje - 3 kg
  • šećer - 1 kg
  • kvasac - 1 kesica, za hleb
  • domaće sirće - 1 šolja ili sirćetna pečurka
* merne jedinice

Način pripreme

Recept je za 5 l sirćeta.

Dunje isecite na krupnije komade, 4 ili 5 i kuvajte u 3 litre vode 10 minuta da omekšaju. Sameljite, izgnječite ili sitno iseckajte. Dodajte šećer, još 3 l vode i kvasac.

Stavite u odgovarajuću posudu za alkoholnu fermentaciju. Nakon 15-20 dana, u zavisnosti od temperature koja treba da bude iznad 18 stepeni, proveravajte.

Treba da ne bude slatko, nego malo gorko, jakog mirisa dunja i alkohola.

Procedite, dodajte sirće ili sirćetnu pečurku i sipajte u odgovarajuću posudu za sirćetnu fermentaciju - u ovom slučaju najbolje u balon od vode.

U posudi treba da ima dovoljno praznog mesta i slobodan pristup kiseonika. Da biste dobili sirće od dunja, potrebno je da temperatura bude iznad 18 stepeni i da ima kiseonika. Vreme je oko 2 meseca.

Ako želite da uživate u izuzetnom ukusu i mirisu sirćeta od dunja, ostavite da stoji u stklenim posudama bar 3-4 meseca.

Objavljena slika je od sirćeta od prošle godine.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: