Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Domaće sirće od nara

Domaće sirće od nara

N.AkifovaN.Akifova
Inovator
1263788941
Domaće sirće od nara
Fotografije: N.Akifova
1 / 5
29/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Ukupno
25 min.
"Otkrivamo vam jednu malu tajnu iz naše kuhinje - jela postaju neodoljivo ukusna, začinjena domaćim sirćetom od nara"

Potrebni sastojci

  • nar - 2 komada
  • med - 1 tegla
  • pasulj - 15 komada, zreo
  • voda - 2 litra
* merne jedinice

Način pripreme

Već dugo spremam domaće sirće kod kuće i uvek ispadne mnogo dobro. Ovaj put sam probala sa narom i medom.

Operemo dobro dva nara, nakon čega ih sečemo i čistimo od kore, unutrašnjih delova i ljuski.

Uzimamo jednu teglu od tri litre i unutra stavljamo polu izgnječena zrna nara.

Odozgo stavljamo jednu teglu meda, može i dosta manje, ali ja volim da sirće bude slatkasto, koje ću koristiti za salate.

Dolivamo litar vode, mešamo, da se med istopi ostatak vode što je još jedan litar i 15 zrna zrelog pasulja za fermentaciju.

Zatvaramo otvor tegle gazom i gumicom učvršćujemo, svaki dan mešamo obavezno drvenom varjačom. Nakon 25 dana na 21 stepen sirće je gotovo.

Procedimo i punimo sirće u staklene boce, čuvamo na tamnom i hladnom mestu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: