Način pripreme
Obožavam čokoladne keksiće i što se tiče njihove konzumacije, mnogo više volim domaće. Moj recept za čokoladne veganske keksiće sa čokoladnom viljuškom je veoma jednostavan i iako oduzima malo više vremena (ne mnogo) od otvaranja pakovanja keksića, vredi.
Zagrejte rernu do 180°C.
Stavite veganski maslac, šećer i ekstrakt vanile u veliku posudu i drvenom kašikom ili ručnim mikserom mutite dok se ne dobije lepa konzistencija, ako dozvoljavate margarin, postaće i sipkasta.
Za veganske keksiće volim da koristim Dr Oetker kakao u prahu (široko dostupan) ili organski kakao u prahu - oboje zaista čokoladno i bogato, ali sa sirovim kakaom u prahu dobijate i korist dodatih vitamina i minerala. Možete da zamenite svakim nezaslađenim kakaom u prahu, ako vam nije potrebno ili želite da vaši keksići budu veganski.
Prosejte brašno, prašak za pecivo, kakao i so u posudu i mešajte dok se ne sjedine i testo ne počne da se sakuplje. Na kraju ćete možda morati da koristite svoju ruku kako biste sakupili testo u loptu.
Podelite testo za keksiće na male loptice veličine oraha i stavite ih u pripremljenu tepsiju za pečenje. Uverite se da ste ostavili malo mesta između lopti.
Pomoću viljuške spljeskajte pažljivo svaku od loptica kako biste napravili čokoladnu viljušku u obliku keksića.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 15 minuta. Ostavite ih da se ohlade u tepsiji za pečenje na 5 minuta pre nego što prebacite na rešetku za hlađenje.
Ako vam se dopada možete da slepite keksiće sa slatkom ili kikiriki puterom. Ja sam napravila nekoliko sa slatkom.
Uživajte u ovim ukusnim čokoladnim keksićima!
Napomene:
Umesto običnog brašna i praška za pecivo možete da koristite brašno koje samo nadolazi.
Osećajte se slobodnim da koristite obični neslani maslac i obični nezaslađeni kakao u prahu za vaše keksiće, ukoliko vam nije potrebno ili želite da oni budu veganski.
Čuvanje i zamrzavanje:
Čuvajte u hermetički zatvorenom kontejneru do nedelju dana.
Odgovarajuć za zamrzivač do mesec dana.