Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Keksići»Veganski keksići sa ukusom baklave

Veganski keksići sa ukusom baklave

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Veganski keksići sa ukusom baklave
Fotografije: marcheva14
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
12 min.
Ukupno
62 min.
Porcije
15
"Kao arome mogu da se koriste izrendana kora pomorandže, đumbir, cimet, kardamon, sve je po izboru i ukusu."

Potrebni sastojci

  • za keksiće
  • bademovo brašno - 112 g
  • skrob od tapioka - 3 supene kašike
  • soda bikarbona - 1/8 kašičice
  • so - 1/8 kašičice
  • šećer u prahu - 2 supene kašike, od trske
  • MOKRI SASTOJCI
  • kokosovo mleko - 1 supena kašika, izmereno u čvrstom stanju
  • vanila - 1/2 kašičice, ekstrakt
  • javorov sirup - 3 supene kašike
  • kora limuna - od 1/2 limuna
  • limunov sok - 1 kašičica
  • POSIP
  • bademi - 2 supene kašike, sirovi
  • pekan orasi - 2 supene kašike
  • pistaći - 2 supene kašike, sirovi
  • urme - 8 komada, mali ili 6 komada velikih
  • još
  • javorov sirup - 2 - 3 supene kašike
  • kora limuna - od 1/4 limuna
* merne jedinice

Način pripreme

Za testo:

Za keksiće se pomešaju svi suvi sastojci u posudi, izmeša se.

Dodaje se istopljeni maslac, vanila, javorov sirup, izrendana kora limuna i sok, izmeša se. Smesa će biti lepljiva. Uvija se u foliju i ostavlja se u frižideru na 30 - 40 minuta.

Za toping:

U blender /kuhinjski robot/ se stavljaju bademi, Pekan orasi, kikiriki i izdrobe se kako bi se dobila gruba smesa. Dodaju se i rume, kora limuna i sok i javorov isrup. Blenda se dok se urme se samelju i dok smesa ne postane teška i lepljiva. Vadi se.

Od ohlađenog testa se zagrabi kašikom, količina je po izboru, ali otprilike 1/2 supene kašike. Stavlja se na papir za pečenje i blago se razvija rolerom da se oblikuje pljosnati kružić. Pokriva se smesom od orašastih plodova i urmi pre svega po sredini i lagano se pritiska.

Tako pripremljeni keksići sa bademom se ređaju u pljosnatu tepsiju sa papirom za pečenje sa malim rastojanjem jedan od drugog.

Peče se na 165 stepeni otprilike 12-14 minuta, dok sok krajevi ne postanu zlatkasti. Keksić ne sme da se prepeče, on mora da bude mekan kada se izvadi iz rerne.

Hladi se 10 - 15 minuta i nakon toga se vadi na rešetku.

Od aroma može da se koristi izrendana kora pomorandže, đumbir, cimet, kardamon, sve je po izboru i ukusu.

Veganski keksići sa ukusom baklave unose mnogo prazničnog raspoloženja za trpezom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: