Bonapeti.rs»Recepti»Sosovi»Sos za Meso»Originalni sos Ajoli

Originalni sos Ajoli

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k73516k873
Originalni sos Ajoli
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
01/06/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
4 min.
Ukupno
4 min.
Porcije
2
"Zato što sa originalnim sosom Ajoli svaka testenina postaje neodoljivo ukusna"

Potrebni sastojci

  • maslinovo ulje - 200 ml (ili ulje)
  • jaja - 1 komad
  • sok od limuna - 1 supena kašika, sveže isceđen
  • beli luk - 2 čena
  • so - 1 prstohvat ili po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Da biste pripremili pravi Ajoli sos potrebno vam je 1-2 minuta, štapni miksr i jedna izuzetno prosta i jednostavna tehnika, koju ako pratite, nema šanse da ne dobijete savršen rezultat.

1. Sipajte maslino ulje u duboku tanku i visoku posudu. Razbijte jaje unutra i iscedite svež sok od limuna i isecite krupnije dva oljuštena čena belog luka. Posolite po ukusu.

2. Stavite štapni mikser tako do dodiruje dno posude sa sastojcima.

3. Uključite na maksimalnu brzinu i ne pomerajte uređajte dok odozgo smesa ne pobeli i ne počne da emulgira. Onda polako dižite sa jedne i strane, dodirujte i ivice posude.

4. Čim odozgo dobijete belu i gustu smesu, počnite polako da dižete ili izvucite štapni mikser na gore - tako dok ne dođete do površine i dok smesa skroz ne pobeli i postane gusta.

5. Čuvajte Ajoli sos u frižideru u dobro zatvorenoj posudi ili servirajte odmah.

Ovaj sos nije ništa više nego jedan majonez sa belim lukom ali sa mnogo zasićenijim ukusom i gustom konsistencijom. Idealan je za društvo u različita jela ili predjela, zalogaje, krompire, ribu i morske plodove, meso ili prosto prepečeni hleb.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Anonimni
Anonimni
Moz mislit Sapun?
07.02.2024 22:30
Anonimni
Anonimni
Salmonela?
11.08.2023 14:08