Originalni sos Ajoli

Катарина КнежевићКатарина КнежевићPočetnik
01/06/2019
"Zato što sa originalnim sosom Ajoli svaka testenina postaje neodoljivo ukusna "
Priprema4 min.
Ukupno4 min.
Porcije2
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 889
  • Pregledi tokom meseca220
  • Pregledi tokom sedmice180
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • maslinovo ulje - 200 ml (ili ulje)
  • jaja - 1 komad
  • sok od limuna - 1 supena kašika, sveže isceđen
  • beli luk - 2 čena
  • so - 1 prstohvat ili po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Da biste pripremili pravi Ajoli sos potrebno vam je 1-2 minuta, štapni miksr i jedna izuzetno prosta i jednostavna tehnika, koju ako pratite, nema šanse da ne dobijete savršen rezultat.

1. Sipajte maslino ulje u duboku tanku i visoku posudu. Razbijte jaje unutra i iscedite svež sok od limuna i isecite krupnije dva oljuštena čena belog luka. Posolite po ukusu.

2. Stavite štapni mikser tako do dodiruje dno posude sa sastojcima.

3. Uključite na maksimalnu brzinu i ne pomerajte uređajte dok odozgo smesa ne pobeli i ne počne da emulgira. Onda polako dižite sa jedne i strane, dodirujte i ivice posude.

4. Čim odozgo dobijete belu i gustu smesu, počnite polako da dižete ili izvucite štapni mikser na gore - tako dok ne dođete do površine i dok smesa skroz ne pobeli i postane gusta.

5. Čuvajte Ajoli sos u frižideru u dobro zatvorenoj posudi ili servirajte odmah.

Ovaj sos nije ništa više nego jedan majonez sa belim lukom ali sa mnogo zasićenijim ukusom i gustom konsistencijom. Idealan je za društvo u različita jela ili predjela, zalogaje, krompire, ribu i morske plodove, meso ili prosto prepečeni hleb.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar