Način pripreme
Jaja možete cela umutiti, ako žurite sa pripremom, ali su mnogo bolje kore ako odvojite žumanca i belanca. Znači odvojimo žumanca u jednu posudu i belanca u drugu posudu.
Umutiti belanca mikserom dok ne postanu čvrsta i penasta. U posudu sa žumancima dodati šećer i umutiti dok ne postane svetlo žute boje.
Brašno i prašak za pecivo prosejati kroz sito. U žumanca dodati ekstrakt vanile, mleko i rastopljeni maslac i promešati. Dodati brašno u žumanca i umutiti mikserom. Na kraju dodati umućena belanca i promešati.
Staviti smesu u pleh sa papirom za pečenjem. Zagrejati rernu na 200 stepeni. Peći dvadesetak minuta dok se kore ne ispeku. Kad se kore ohlade podeliti ih na dva dela.
Priprema crne kore:
Ponoviti odvajanje žumanca i belanca i isto umutiti sa šećerom i vanilinim šećerom. U žumanca dodati mleko i ulje pa promešati. Prašak za pecivo, brašno i kakao promešati i prosejati, pa dodati žumancima. Umutiti sve. Na kraju dodati belanca i promešati špatulom.
Staviti pekarski papir na pleh i naliti smesu. Peći zagreano rerni na 200 stepenidvadesetak minuta. Izvaditi koru iz rerne i ostavte da se ohladi, pa kad se ohladi podeliti na dva dela.
Kokos fil:
Staviti 800 ml mleka u šerpu da provri. Promešati puding od vanile, brašno i ostatak mleka. Kad mleko provri, dodati smesu od pudinga, šećera i brašna i dobro izmešati. Ostaviti fil da se ohladi.
Kad se ohladi dodati kokosovo brašno i umutiti mikserom. Rastopiti maslac na sobnoj temperaturi i dodati u fil, pa mikserom sve umutiti.
Čokoladni fil:
Slatku pavlaku staviti u šerpu, pa dodati maslac i šećer. Staviti šerpu na ringlu i sačekati da provri. Kad provri skinuti sa ringle. Isekcati sitno čokoladu, pa dodati u provrelu slatku pavlaku. Mešati konstantno dok se lepo čokolada ne rastopi. Nasuti ekstrakt vanile i navedenu količinu ruma. Umutiti kratko mikserom i ostaviti sa strane da se ohladi.
Umutiti slatku pavlaku za dekoraciju torte.
Ređati tortu na sledeći način: Prvo stavimo žuti fil, pa premažemo kokos filom, pa stavimo crne kore, a nakon njih čokoladni fil, pa opet stavimo žutu koru, pa kokos fil i na kraju crnu koru. Premazati tortu slatkom pavlakom i dekoristati po izboru. Staviti kokos torta sa čokoladom u frižider da se stegne. Najbolje ostaviti preko noći da se stegne, pa sutradan koristiti.