Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Kokos torta»Moja kokos torta sa čokoladom

Moja kokos torta sa čokoladom

LenkaLenka
Šef kuhinje
8591k2k5
Moja kokos torta sa čokoladom
Fotografije: Lenka
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
170 min.
Porcije
10
"Jedina mana ove torte je što treba sačekati celu noć od pripreme do serviranja"

Potrebni sastojci

  • žute kore
  • jaje - 4 kom.
  • šećer - 250 g
  • ekstrakt vanile - 1 k.k.
  • brašno - 2 šolje
  • prašk za pecivo - 1 kom.
  • mleko - 1 šolja
  • maslac - 10 s.k.
  • crne kore
  • jaje - kom
  • šećer - 6 s.k.
  • brašno - 6 s.k.
  • kakao - 6 s.k.
  • vanilin šećer - 1 kom.
  • prašak za pecivo - 1 kom.
  • ulje - 150 ml
  • mleko - 150 ml
  • kokos fil
  • mleko - 1 l
  • šećer - 5 s.k.
  • brašno - 5 s.k.
  • puding od vanile - 1 kom.
  • kokosovo brašno - 200 g
  • maslac - 150 g
  • čokoladni fil
  • slatka pavlaka - 4 šolje
  • maslac - 1/4 šolje
  • šećer - 1/4 šolja
  • čokolada - 400 g
  • rum - 1/5 šolja
  • ekstrakt vanile - 2 k.k.
  • premaz
  • slatka pavlaka - 200 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Jaja možete cela umutiti, ako žurite sa pripremom, ali su mnogo bolje kore ako odvojite žumanca i belanca. Znači odvojimo žumanca u jednu posudu i belanca u drugu posudu.

Umutiti belanca mikserom dok ne postanu čvrsta i penasta. U posudu sa žumancima dodati šećer i umutiti dok ne postane svetlo žute boje.

Brašno i prašak za pecivo prosejati kroz sito. U žumanca dodati ekstrakt vanile, mleko i rastopljeni maslac i promešati. Dodati brašno u žumanca i umutiti mikserom. Na kraju dodati umućena belanca i promešati.

Staviti smesu u pleh sa papirom za pečenjem. Zagrejati rernu na 200 stepeni. Peći dvadesetak minuta dok se kore ne ispeku. Kad se kore ohlade podeliti ih na dva dela.

Priprema crne kore:

Ponoviti odvajanje žumanca i belanca i isto umutiti sa šećerom i vanilinim šećerom. U žumanca dodati mleko i ulje pa promešati. Prašak za pecivo, brašno i kakao promešati i prosejati, pa dodati žumancima. Umutiti sve. Na kraju dodati belanca i promešati špatulom.

Staviti pekarski papir na pleh i naliti smesu. Peći zagreano rerni na 200 stepenidvadesetak minuta. Izvaditi koru iz rerne i ostavte da se ohladi, pa kad se ohladi podeliti na dva dela.

Kokos fil:

Staviti 800 ml mleka u šerpu da provri. Promešati puding od vanile, brašno i ostatak mleka. Kad mleko provri, dodati smesu od pudinga, šećera i brašna i dobro izmešati. Ostaviti fil da se ohladi.

Kad se ohladi dodati kokosovo brašno i umutiti mikserom. Rastopiti maslac na sobnoj temperaturi i dodati u fil, pa mikserom sve umutiti.

Čokoladni fil:

Slatku pavlaku staviti u šerpu, pa dodati maslac i šećer. Staviti šerpu na ringlu i sačekati da provri. Kad provri skinuti sa ringle. Isekcati sitno čokoladu, pa dodati u provrelu slatku pavlaku. Mešati konstantno dok se lepo čokolada ne rastopi. Nasuti ekstrakt vanile i navedenu količinu ruma. Umutiti kratko mikserom i ostaviti sa strane da se ohladi.

Umutiti slatku pavlaku za dekoraciju torte.

Ređati tortu na sledeći način: Prvo stavimo žuti fil, pa premažemo kokos filom, pa stavimo crne kore, a nakon njih čokoladni fil, pa opet stavimo žutu koru, pa kokos fil i na kraju crnu koru. Premazati tortu slatkom pavlakom i dekoristati po izboru. Staviti kokos torta sa čokoladom u frižider da se stegne. Najbolje ostaviti preko noći da se stegne, pa sutradan koristiti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: