Način pripreme
Sastojci su za kalup veličine 28 cm.
Istopite kvasac sa 1 supenom kašikom šećera, 2 supene kašike brašna i malo tople vode. Sačekajte da se aktivira. Ako koristite suvi, dodajte ga direktno u brašno.
Istopite maslac i pomešajte sa svežim mlekom kako bi se i ono zagrejao.
U posudi miksera pomešajte brašno, jaje, 1 supenu kašiku šećera, 1 kesicu vanilin šećera, so. Dodajte smesu od maslaca i mleka, kao i aktivirani kvasac.
Mesite sve mašinom tačno 10 minuta.
Testo bude dušica. Ne zaboravite da je u zavisnosti od kvaliteta brašna i količina potrebna da se dobije meko testo koje se ne lepi. Dodajte malo po malo i čekajte da testo počne da se odvaja od zidova posude.
Gotovo testo oblikujte u loptu, pokrijte krpom i ostavite na otprilike 35-45 minuta da naraste ili da udvostruči zapreminu.
Za to vreme očistite i ogulite jabuke i isecite ih na kockice. Nakon toga pospite polovinom limunovog soka, 75 g šećera u prahu i 1 supenom kašikom cimeta, izrendanom korom limuna, kao i ostalim vanilinim šećerom.
Kalup za torte podmažite margarinom i obilno pospite prezlama.
Naraslo testo podelite na dva dela. Jedan je samo 1/3 celog testa. A drugi je ostalo testo.
Od većeg dela razvijte koru veličine otprilike 32 cm u prečniku. Stavite na dno kalupa i podignite po njegovim zidovima.
Ostavite testo na otprilike 10 minuta da ponovo naraste.
Pospite prezlama ili sitno mlevenim orašastim plodovima - bademi, orasi. Sipajte jabuke zajedno sa sokom kojeg su pustile.
Od manjeg testa razvijte koru veličine 28 cm i pokrijte jabuke. Krajeve pričvrstite kako bi se zalepili. Celu koru izbockajte viljuškom.
Stavite kolač od jabuka da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 175 stepeni na gornjem i donjem pečenju /bez ventilatora/.
Pecite tačno 45 minuta. Ostavite gotov kolač u kalupu na otprilike 15 minuta da se hladi. Treba da znate da je on veoma sočan iznutra i dobro bi bilo da se sačeka, a ne da se žuri sa sečenjem.
Nakon 15 minuta veoma pažljivo izvadite iz kalupa i pospite šećerom u prahu. Pospite orašastim plodovima po izboru.
Servirajte nakon konačnog hlađenja. Po želji možete da servirate sa umućenom pavlakom.
Sočan i mekan kolač od jabuka sa testom od kvasca je gotov.