Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač od Jabuke»Sočan i mekan kolač od jabuka sa testom od kvasca

Sočan i mekan kolač od jabuka sa testom od kvasca

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841032k243
Sočan i mekan kolač od jabuka sa testom od kvasca
Fotografije: Ivelina
1 / 3
21/12/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
12
"Ovaj kolač od jabuka je mekan i mnogo, ali mnogo ukusan"

Potrebni sastojci

  • svež kvasac - 1/2 kockice (21 g) ili jedna kesica (7 g) suvog kvasca
  • šećer - 120 g
  • maslac - 50 g
  • sveže mleko - 100 ml
  • brašno - 250 g
  • jaja - 1 komad
  • vanilin šećer - 2 kesice (po 8 g)
  • so - prstohvat
  • jabuke - 1 kg
  • limunov sok - 4 supene kašike
  • prezle - 2 supene kašike (ili mleveni bademi, orasi)
  • orasi - 25 g, za ukras (ili bademove ljuspice)
  • šećer u prahu - za posipanje
  • cimet - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Sastojci su za kalup veličine 28 cm.

Istopite kvasac sa 1 supenom kašikom šećera, 2 supene kašike brašna i malo tople vode. Sačekajte da se aktivira. Ako koristite suvi, dodajte ga direktno u brašno.

Istopite maslac i pomešajte sa svežim mlekom kako bi se i ono zagrejao.

U posudi miksera pomešajte brašno, jaje, 1 supenu kašiku šećera, 1 kesicu vanilin šećera, so. Dodajte smesu od maslaca i mleka, kao i aktivirani kvasac.

Mesite sve mašinom tačno 10 minuta.

Testo bude dušica. Ne zaboravite da je u zavisnosti od kvaliteta brašna i količina potrebna da se dobije meko testo koje se ne lepi. Dodajte malo po malo i čekajte da testo počne da se odvaja od zidova posude.

Gotovo testo oblikujte u loptu, pokrijte krpom i ostavite na otprilike 35-45 minuta da naraste ili da udvostruči zapreminu.

Za to vreme očistite i ogulite jabuke i isecite ih na kockice. Nakon toga pospite polovinom limunovog soka, 75 g šećera u prahu i 1 supenom kašikom cimeta, izrendanom korom limuna, kao i ostalim vanilinim šećerom.

Kalup za torte podmažite margarinom i obilno pospite prezlama.

Naraslo testo podelite na dva dela. Jedan je samo 1/3 celog testa. A drugi je ostalo testo.

Od većeg dela razvijte koru veličine otprilike 32 cm u prečniku. Stavite na dno kalupa i podignite po njegovim zidovima.

Ostavite testo na otprilike 10 minuta da ponovo naraste.

Pospite prezlama ili sitno mlevenim orašastim plodovima - bademi, orasi. Sipajte jabuke zajedno sa sokom kojeg su pustile.

Od manjeg testa razvijte koru veličine 28 cm i pokrijte jabuke. Krajeve pričvrstite kako bi se zalepili. Celu koru izbockajte viljuškom.

Stavite kolač od jabuka da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 175 stepeni na gornjem i donjem pečenju /bez ventilatora/.

Pecite tačno 45 minuta. Ostavite gotov kolač u kalupu na otprilike 15 minuta da se hladi. Treba da znate da je on veoma sočan iznutra i dobro bi bilo da se sačeka, a ne da se žuri sa sečenjem.

Nakon 15 minuta veoma pažljivo izvadite iz kalupa i pospite šećerom u prahu. Pospite orašastim plodovima po izboru.

Servirajte nakon konačnog hlađenja. Po želji možete da servirate sa umućenom pavlakom.

Sočan i mekan kolač od jabuka sa testom od kvasca je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: