Način pripreme
Ovo je odličan način da utrošite preostali pire krompir, ali ukoliko želite, možete i da ga skuvate posebno za ove kiflice.
Mleko zagrejati da bude mlako.
Umutiti kvasac u posebnoj posudici sa kašikom šećera, polovinom količine mleka i kasikom brašna. Ostaviti nekoliko minuta dok ne počne da se uvećava količina u posudi.
Umutiti ohlađen pire krompir sa preostalim mlekom, dodati jedno jaje, ulje, so i nadošli kvasac. Kada se smesa ujednači dodavati brašno i umesiti testo. Testo ne treba da bude tvrdo. naprotiv, potrebno je umesiti meko testo. Ostaviti ga na toplom da naraste.
Naraslo testo još jednom umesiti i razvući ga oklagijom, tako da bude debljine oko 1 cm. Razvucite ga onako kako obično razvlacite za kiflice. Možete da ga podelite na loptice koje ćete razvući u oblik kruga i seci na 8 delova, a moze i u obliku pravougaonika, pa seći trouglove.
Filovati svaki trougao i redjati u pleh.
Ostaviti da narastu oko 15 minuta i premazati umućenim jajetom u koje je dodata kašika mleka.
Slane kiflice posuti susamom (ukoliko su filovane džemom ne posipati) i peći oko 20 minuta.
Lepe su i bez fila, samo posute susamom, a ostaju mekane i narednog dana.
Prijatno uz Kiflice sa pire krompirom!