Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Žuti kolač sa višnjama

Žuti kolač sa višnjama

VanjicaVanjica
Šegrt
91462071
Žuti kolač sa višnjama
Fotografije: Vanjica
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
19 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
34 min.
Porcije
12
"Žuti kolač sa višnjama - sve što vam treba sada"

Potrebni sastojci

  • jaja - 5 komada
  • šećer - 6 kašika
  • ulje - 50 ml
  • brašno - 6 kašika
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • višnje - 350 g
  • Fil
  • mleko - 300 ml
  • puding od vanile - 3 kesice
  • šećer - 3 kašike
  • maslac - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Na vatru staviti 200 ml mleka da provri. U preostalih 100 ml razmutiti puding i šećer, pa zakuvati masu kada mleko provri.

Mešati dok se ne zgusne, skloniti sa vatre, prekriti direktno na puding folijom ili kesom i ostaviti da se potpuno ohladi.

Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni. Ulupati belanca u jaku i čvrstu penu sa šećerom. Dodati žumanca i ulje, pa opet umutiti.

Na kraju prosejati brašno i prašak za pecivo i sve zajedno izmešati, da nema grudvica.

Istresti u obložen veliki pleh dimenzija 40 x 30 cm, poređati višnje u redove i staviti da se peče, a jačinu rerne smanjiti na 180 stepeni. Peći 20 do 25 minuta, zavisno od rerne.

Pečenu koru izvaditi sa papirom i ostaviti da se ohladi. Ulupati penasto maslac sobne temperature, pa mu dodati ohlađen puding i sve zajednu izmutiti.

Preseći ohlađenu koru na pola, pa premazati sa pola fila, preklopiti drugom korom i premazati ostatkom fila. Odgore može kesica šlaga.

Žuti kolač sa višnjama ohladiti pa poslužiti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: