Bonapeti.rs»Recepti»Salate»Krompir salata»Šarena praznična krompir salata

Šarena praznična krompir salata

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Šarena praznična krompir salata2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
12
"Ne sedamo za sto za praznike bez jedne takve krompir salate"

Potrebni sastojci

  • krompir - 800 g, iseckani na kockice
  • slanina - 6 trakica
  • kiseli krastavčići - 4 komada, mali
  • crvena paprika - 1 komad, pečena i oguljena
  • zelena paprika - 1 komad, pečena i oguljena
  • peršun - 3 - 4 struka, iseckan
  • mladi luk - 3 struka, iseckan
  • kačkavalj - 30 g, izrendan
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • za sos
  • krem sir - 200 g
  • majonez - 3 supene kašike, pune
  • senf - 1 supena kašika, puna
  • maslinovo ulje - 4 supene kašike
  • sirće - 3 supene kašike
  • limunov sok - 4 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Počnite sa kuvanjem krompira, ogulite i isecite na 2-3 komada, ukoliko je mnogo velik. Kada je gotov, procedite od vode i ostavite ga na otvorenom da se ohladi.

U suvi tiganj sa nelepljivim premazom stavite i propržite trakice slanine. Nakon što su gotove, stavite ih u tanjir sa papirom za pečenje- Pokrijte takvim papirom odozgo, kako bi se skinuto višak masnoće.

U velikoj posudi pomešajte polovinu iseckane zelene i crvene paprike, tri iseckana mlada luka, iseckani peršun i četiri marinirana krastavčića iseckana na kriškice.

Nakon toga iseckate trkakice slanine na male kvadratne komade, dodajte ih u posudu, nastavite aa izrendanim kačkavaljem, kao i hladne, skuvani krompir iseckan na kockice. Dodajte so, biber i pomešajte sve sastojke.

Da biste pripremili sos koji ćete dodati u tvrde sastojke, uzmite malu posudu i dodajte krem sir, majonez i senf, sirće, limunov sok i maslinovo ulje. Veoma dobro promešajte kako bi se smesa homogenizovala i kako bi se dobio bogat krem.

Dodajte sos u dve doze u veliku posudu sa povrćem, dobro mešajući svaki put kako bi se ravnomerno pomešalo.

Kalup za kolač pokrijte streč folijom i u nju stavite nekoliko kašika salate. Pritiskajte smesu u kalup kako bi dobio svoj oblik i tako dok ne dodate celu salatu iz posude, pokrijte je streč folijom i odozgo.

Stavite kalup sa ukusnom krompir salatom u frižider kako bi se dobro ohladila - barem 4-5 sati pre serviranja. Okrenite kalup na tanjir ili poslužavnik, skinite foliju i servirajte prazničnu salatu.

Servirajte šarenu prazničnu krompir salatu sa špatulom ili velikom kašikom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti