Način pripreme
Jednostavan recept za kolač sa bananama bez mleka i jaja.
U posudi pomešamo 160 g prosejanog integralnog brašna sa 1 kašičicom praška za pecivo i 1 kašičicom sode. Ostavljamo ih sa strane.
U posebnoj srednje velikoj posudi pasiramo 2 velike zrele banane. Konzistencija treba da zaliči na pire.
Dodajemo 150 ml ulja (poželjno je da bude od semenki grožđa), ½ kašičice cimeta i pasiramo.
Postepeno dodajemo brašno sa suvim sastojcima i ponovo dobro pasiramo.
Pokrivamo kalup za kolač papirom za pečenje. Ukoliko Vaš kalup za pečenje ne dozvoljava stavljanje pekarskog papira, možete da ga namažete maslacem.
Da bi kolač bio efektniji, dno kalupa pokrivamo filiranim bademima /Ovde možete da pustite mašti na volju. Ukoliko želite da se dobiju praznične boje, još možete da stavite: brusnice, pistać, šta god procenite/.
Sipamo smesu u kalup.
Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C sa ventilatorom otprilike 20-25 minuta. Njen kolač je bio u potpunosti gotov na dvadesetoj minuti.
Posebnost ovog kolača sa bananama jeste što nije tipičan kolač. Ostaje vlažan, izuzetno je aromatičan i mnooogo ukusan.
Pokriven steč folijom može da stoji nekoliko dana čuvajući svoju vlažnost i ukus.