Način pripreme
Klasična salatica kod koje je poseban dodatak škampa sa svežim bosiljkom. Ukoliko niste probali kombinaciju, preporučujem da to uradite.
Tu je i notica iznenađenja, zato što između listova spanaća i ostalih listova salate, vaši gosti neće primetiti bosiljak, ali kada na nepcu osete njegovu aromu u kombinaciji sa škampima, ostaćete iznenađeni.
Da biste napravili salatu, prvo imajte u vidu da to treba da se desi neposredno pre posluživanja kako bi bila sveža. U krajnjem slučaju možete da pripremite sastojke i da začinite tačno pre posluživanja.
Operite listiće salate i savršeno ih ocedite.
Isecite čeri paradajz na dva dela, osim ako nije preterano mali.
Ogulite i isecite avokado na dugačke i tanke komade, a škampe takođe ogulite i očistite.
Uvijte svaaki škamp listom bosiljka i zabodite čačkalicom. U ovom slučaju ja sam koristila obične čačkalice za zube, ali kada poslužuje, za posebnije momente, koristim lepše kektelske čačkalice.
Stavite u posudu za salatu sveže listove, paradajze i avokado. Obilno pospite lepim maslinovim uljem, balzamovim sirćetom po ukusu, suncokretovim semenom, susamom i solju. Veoma lagano promešajte prstima.
Odozgo poređajte škampe sakrivene u listu bosiljka i po želji i njih blago posolite i pospite maslinovim uljem.
Poslužite zelenu salatu odmah sa lepim pićem.
Zelena salata sa škampima, bosiljkom i avokadom je čudesna.