Način pripreme
Heljda se samelje u brašno u belnderu ili odgovarajućem kuhinjskom robotu. Naravno, može da se koristi i gotovo brašno,
Po želji može da se stavi i speltino brašno tako što se čuva ukupna gramaža.
U brašno se stavlja sušeno voće, svež plod kruške i kokosovo ulje.
Ponovo se melje u maksimalnim obrtajima dok se ne dobije homogena glatka smesa.
Sipa se voda, dodaje se prstohvat soli i dobro se muti. Tako se smesa ostavlja da odstoji sat vremena.
Kada prođe tih sast vremena, testo za palačinke će se zgusnuti. Ako procenite. čak možete sipati još vode.
I ovde dolazi najspecifičniji momenat - pečenje.
Zbog nedostatka jaja i bilo kog sastojka za spajanje, pravljenje ovih oalačinki na standardfan način može da nam izgleda nemoguć. Lično ja sam probala i bilo je neuspešno, zbog toga vam predlažem sledeću metodu sa kojom nećete imati problema.
Uzima se list papira za pečenje i odseče se ili se otkine kvadratić otprilike malo veći od veličine u kojoj želite da pravite palačinke.
Lepo se naulji maslinovim uljem i stavlja se u tiganj zagrejan na umerenu vatru. Kada se dobro zagreje, sipa se mala kutlača smese i raspoređuje se pomoću silikonske špatule.
Kada palačinka počne da se odvaja od krajeva, okreće se direktno na toganj zajedno sa papirom ili ako se cela odlepi - i bez njega.
Zapeče se i sa druge strane da se dobije zlatkasta boja.
Tiganj treba da bude sa nelepećim premazom ili blago podmazan, iako prilikom okretanja sirova strana bi trebalo da se stvrdnula i da već ne postoji rizik da se zalepi.
Nastavite takvu proceduru dok ne nestane smese za palačinke od heljde.
Servirajte tople i korisne veganske palačinke od heljde sa vašim omiljenim nadevima!
Komentari
Sve pohvale
Irena