Bonapeti.rs»Recepti»Palačinke»Katme»Palačinke Crepe Suzette

Palačinke Crepe Suzette

Angel NenovAngel Nenov
Početnik
81214
Palačinke Crepe Suzette
Fotografije: Angel Nenov
1 / 2
24/02/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
1
"Palačinke za jedan raskošan početak dana"

Potrebni sastojci

  • palačinke - 3 komada
  • pomorandže - kora i sok od jedne
  • šećer - 4 kašike
  • maslac - 25 g
  • brendi - 25 ml ili konjak
* merne jedinice

Način pripreme

Želite da svoje goste oduševite svojim kulinarskim umećem? Čudite se kako bi izgledali bez obrva? Znači da je ovaj recept za vas.

Na dnevnom redu je jedan klasik ili jednostavnije rečeno Crepe Suzette.

Za jednu posrciju vam je potrebna kora jedne dobro oprane pomorandže u koju ćete dodati 2 kašike kristal šećera.

Izgnječite ovu smesu prstima, jer će na taj način kristal šećer lakše da probije ćelije kore i ona će otpustiti neverovatnu aromu i ulja.

Kada završite sa masažom kore cela kuhinja će se ispuniti mirisom pomorandže, a vi onda iscedite sok od pomorandže. Kiselost citrusa će veoma dobro izbalansirati slatkoću šećera. Ako sok cedite ručno, dobro je da ga procedite kroz finu cediljku, kako bi uklonili pulpu pomorandže, jer će ona izgoreti u finalnom postupku.

Ovo jelo se flambira. Za tu potrebu u čašu sipajte 20-30 ml konjaka ili brendi.

Sada pređite do ringle. Poređajte sve neophodne sastojke da vam budu pod rukom, jer će sam proces biti veoma brz.

Zagrejte suvi tiganj sa teflonskim premazom na umerenoj temperaturi i dodajte 2 kašike kristal šećera. Sačekajte da počne da se karamalizuje, ali da ne zagori i dodajte smesu sa korom pomorandže. Sve zagrejte, dodajte sok od pomorandže i sačekajte da provri.

Ako vam slučajno ringla ne greje pravilno i šećer se ne karamelizuje podjednako, rasporedite ga da se istopi. Budite veoma pažljivi kada radite sa karamelizovanim šećerom. Veoma je vreo i postoji opasnost da vam nanese ozbiljne opekotine.

Na samom kraju dodajte 25 g hladnog maslaca. Kada se istopi maslac, sve prebacite u vatrostalnu posudu.

Poslednja stvar koja vam treba su 3 francuske palačinke.

Stavite 1/3 karamelizovane smese sa pomorandžom u tih+ganj i zagrejte je ponovo. Ako je previše gusta, možete da dodate kašiku vode i da onda promešate.

Kada smesa provri stavite prvu francusku palačinku. Kada ona upije veći deo sosa uz pomoć špatule je preklopite na pola, a zatim na 3 dela.

Ako vam je lakše, možete da izvadite palačinku svaki put, ali je brži i efikasniji način da gotovu palačinku prebacite na stranu i da nastavite proces dok ne završite sa svim palačinkama, a svaki put dodajte sos od pomorandže.

Pre nego što počnete sa flambiranjem, nekoliko napomena: Plamen nije previše veliki, ali je temperatura iznad tiganja poprilično velika, pa proverite da nemate ormar iznad šporeta, koji možete da oštetite.

Drugo, ali ne manje važno: Nikada ne sipajte alkohol direktno iz flaše. Izmerite potrebnu količinu i sipajte alkohol u vatrostalnu posudu.

Kada smo razjasnili da treba da budete veoma oprezni, sipajte konjak, sačekajte momenat da se zagreje i da alkohol počne da isparava i upalite upaljačem.

Plamen treba da se ugasi, kada sav alkohol izgori i jedina stvar koja će ostati je ukus konjaka.

Prelijte gotove palačinke sosom iz tiganja i poslužite dok je sve još toplo.

Ukus ovog klasika je fantastičan. Slatkoća je balansirana, sa laganom kiselom notom od pomorandže i karamelizovanog šećera, luksuznim ukusom konjaka i plišanim palačinkama.

Nadam se da ćete ih probati, jer smo sigurni da će vam se dopasti.

Prijatno uz palačinke Crepe Suzette!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: