Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Janija»Janija sa belim pasuljem i pirinčem za Svetog Andreja

Janija sa belim pasuljem i pirinčem za Svetog Andreja

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
452902k120
Janija sa belim pasuljem i pirinčem za Svetog Andreja
Fotografije: Maria Bojilova
1 / 3
16/03/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
4
"Dočekajte Andrejevdan ovom janijom od pasulja sa pirinčem"

Potrebni sastojci

  • beli pasulj - 500 g
  • pirinač - 150 g
  • divlja nana - 1 kašičica
  • so - 1 supena kašika
  • peršun - 1/2 vezice
  • luk - 1 komad
  • maslac - 125 g
  • šargarepe - 1 komad
  • aleva paprika - 1 supena kašika
  • soda - 3 prstohvata
  • ljute paprike - 4 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Pasulj se veoma dobro opere i namoči se u posudu sa hladnom vodom. Ostavlja se da odstoji 12 sati, nakon čega se voda prosipa i pasulj se stavlja u šerpu.

Zaliva se hladnom vodom i stavlja se da provri.

Kada proključa, voda se baca i sipa se nova voda koja se ponovo baca nakon ključanja.

Pasulj se kuva u četvrtini vode. Kada četvrta voda provri, dodaje se soda.

Kuva se dok se pasulj do pola skuva.

Luk se očisti, opere i sitno se isecka. Šargarepa se oguli, opere i sitno se isecka. Pirinač se pere dok voda ne postane bistra.

Luk, šargarepa i pirinač se proprže u maslacu. Nakon što se proprže sipaju se u tepsiju sa poklopcem.

Pasulj se procedi od vode u kojoj je ključao i dodaje se u tepsiju kod pirinča. Dodaje se aleva paprika i so.

Zaliva se 1 l tople vode i veoma dobro se izmeša.

Peče se u prethodno zagrejanoj rerni pod poklopcem na 200 stepeni na 40 minuta.

Kada je jelo gotovo, dodaje se opran i sitno iseckan peršun.

Janija se servira sa ljutom paprikom.

Janija sa belim pasuljem i pirinčem za Svetog Andreja je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: