Način pripreme
Pasulj se veoma dobro opere i namoči se u posudu sa hladnom vodom. Ostavlja se da odstoji 12 sati, nakon čega se voda prosipa i pasulj se stavlja u šerpu.
Zaliva se hladnom vodom i stavlja se da provri.
Kada proključa, voda se baca i sipa se nova voda koja se ponovo baca nakon ključanja.
Pasulj se kuva u četvrtini vode. Kada četvrta voda provri, dodaje se soda.
Kuva se dok se pasulj do pola skuva.
Luk se očisti, opere i sitno se isecka. Šargarepa se oguli, opere i sitno se isecka. Pirinač se pere dok voda ne postane bistra.
Luk, šargarepa i pirinač se proprže u maslacu. Nakon što se proprže sipaju se u tepsiju sa poklopcem.
Pasulj se procedi od vode u kojoj je ključao i dodaje se u tepsiju kod pirinča. Dodaje se aleva paprika i so.
Zaliva se 1 l tople vode i veoma dobro se izmeša.
Peče se u prethodno zagrejanoj rerni pod poklopcem na 200 stepeni na 40 minuta.
Kada je jelo gotovo, dodaje se opran i sitno iseckan peršun.
Janija se servira sa ljutom paprikom.
Janija sa belim pasuljem i pirinčem za Svetog Andreja je gotova.