Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Janija»Španska janija sa ćorizom i belim pasuljem

Španska janija sa ćorizom i belim pasuljem

Španska janija sa ćorizom i belim pasuljem
Fotografije: Potrebitel#312304
1 / 2
12/04/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Utonite u ukusne stvari španske kuhinje sa ovom janijom od pasulja i ćoriza"

Potrebni sastojci

  • pasulj - 350 g, suvi, beli pasulj
  • ulje - 3 - 4 supene kašike
  • ćorizo - 100 g, oguljen i iseckan na polumesece
  • luk - 1 glavica, sitno iseckana
  • šargarepe - 1 komad, sitno iseckana
  • beli luk - 2 čpena, sitno iseckana
  • paprike - 1 crvena paprika, očišćena i iseckana
  • aleva paprika - 1 kašičica, dimljena
  • bujon od povrća - 1 kockica
  • paradajz - 400 g, konzerva
  • peršun - 2 - 3 supene kašike, suvi (može i svež)
  • začin pikantina
  • so
  • ljuta aleva paprika - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Beli pasulj se opere i stavlja se da provri. Lično ja bacam prvu i drugu vodu. Kuvam ga dok ne bude gotov sa vodom koliko je potrebno da pokrije. Može i da se namoči prethodno veče. Može da se koristi i beli pasulj iz konzerve.

U širokom tiganju sa poklopcem propržim ćorizo dok ne počne lepo da se ispušta masnoća. Dodajem luk i šargarepe. Za to vreme pripremam beli luk i papriku.

Dodajem i njih na nekoliko minuta i pokrivam poklopcem da omekšaju. Može da se stavi po malo i vode u kojoj je kjučao pasulj, kao i kockica bujona.

Nakon toga pojačavam ringlu i skidam poklopac kako bi ćorizo i drugi sastojci mogli da ostanu na masnoći.

Propržim alevu i ljutu papriku pazeći da ne pregore. Stavljam pasulj i paradajz, začinjavam pikantinom i solju. Voda u kojoj je ključao pasulj može da se i ne stavlja sva da se ne bi dobila kao čorba od pasulja, nego da bude janija od pasulja. Ostavljamo da malo vri otprilike 10 minuta na tihoj vatri.

Nakon što isključim ringlu, začinjavamo peršunom.

Neka vam je slatko sa Španskom janijom sa ćorizom i belim pasuljem!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: