Način pripreme
Danas nastavljamo sa receptima za omiljeni doručak. Na dnevnom redu su mekane somot palačinke. Ovaj recept će vas nagraditi mekim, tankim i baršunastim palačinkama koje su savršene za jelo i sa sirom i sa džemom i voćem.
Za jednu dozu: U posudi sa 115 g brašna napravite udubljenje i dodajte 2 jaja koja umutite žicom. Dobre palačinke se prave tako što se vlažni sastojci polako dodaju u suve sastojke da ne dobijete grudvice ili kako ih negde nazivaju „Vukovi“. Kada smesa počne da se zgušnjava, dodajte deo od 140 mililitara mleka i nastavite da mešate.
Nakon što smesa upije celu količinu mleka i ne ostane vam suvog brašna, dodajte 100 - 120 ml vode, prstohvat soli i1/2 kašike šećera. U ovoj fazi, smesa može izgledati previše tečna, ali to je za očekivati. Kao i kod svih recepata sa brašnom, njegova potpuna hidratacija potrajaće malo vremena.
Poslednje što treba da dodate je 35 g maslaca koje istopite u tiganju za palačinke. Dodajte ga u mešavinu za palačinke i dobro promešajte.
Moram da vas upozorim: ove palačinke imaju blagi ukus jaja, što ja lično veoma volim, ali ako vam se ne sviđa, uvek možete da smanjite broj jaja za 1 i upotrebite još 40-50 mililitara vode ili mleka. .
Zagrejte tiganj za palačinke na srednje jakoj vatri. Ako nemate takav tiganj, koristite tanak tiganj sa premazom koji se ne lepi. Kutlačom stavite smesu za palačinke na jedan kraj tiganja i pokušajte da je rasporedite po celoj površini okretanjem tiganja. Ako vaša mešavina nije dovoljna, uvek možete dodati još da biste popunili praznine.
Pecite dok cela palačinka ne promeni boju iz svetle u tamniju i dok se stranice palačinke ne odvoje od tiganja. Spremni ste da okrenete palačinku u trenutku kada može slobodno da se kreće po tiganju nakon protresanja. Koristite lopaticu ili ih bacite u vazduh brzim i oštrim pokretom. To je iznenađujuće lako, samo morate delovati sa dosta samopouzdanja ... i da pazite plafon.
I posle pečenja ove palačinke ostaju meke i sočne.
A sada da napravimo desertne palačinke sa voćem i čokoladom.
Za jednu veliku porciju koristićemo 3 palačinke, 3 jagode i 1 bananu. Jagodu stavite sa listovima nadole i pravite 4-5 rezova skoro do samog kraja. Otvorite ih kao lepezu. Bananu isecite na 3 dela po dužini.
Palačinke ćemo ukrasiti tečnom čokoladom. Ako vaša nije tečna, samo je zagrejte u rerni na laganoj vatri nekoliko minuta. Napravite levak od papira za pečenje tako što ćete odseći vrh levka. U svaku palačinku stavite po kašiku tečne čokolade i parče banane, zatvorite i jednostavno ređajte u tanjir, pa dodajte jagode.
Pospite šećerom u prahu i napravite završne ukrase tečnom čokoladom.
Nadam se da vam se dopao moj recept za palačinke meke i glatke kao somot.
Prijatno!