Način pripreme
Koristi se okrugli kalup bez prstena prečnika 20 cm.
U šerpi pripremite karamel od šećera i malo vode. Kada dobije zlatnu boju, sipajte na zidove kalupa i odložite kalup po strani.
Belance i prstohvat soli dobro umutite. Dodajte po malo obe vrste šećera i mutite velikom brzinom dok ne dobiejte čvrst sneg. Smesu od belanaca sipajte u kalup, poravnajte je što je više moguće. Tako pripremljen desert stavite u veću posudu da se peče u vodenom kupatilu. U veliki pleh sipajte vrelu vodu do polovine kalupa sa desertom.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Isključite rernu i otvorite vrata tek toliko da ih poduprete drškom drvene kašike oko 10-15 minuta. Na ovaj način desert neće drastično pasti. Nakon što se izvadi iz rerne desert okrenite na tanjir za posluženje. Okretanje je lako. Seče se na komade kao torta.
Prekrasan lagani desert umotan u topli karamel, šta više treba, pored preostalih belanaca, koje često zamrzavam, ali ponekad bacim, a mogao bih da ih pretvorim u vazdušasti desert od jaja. Ovo je jedan od onih laganih recepata za poslasticu gde nešto pojedete, a ništa ne progutate, a ipak zaslužuje pažnju. Najbolje je kada se portugalski Molotov desert servira topao.