Način pripreme
U dve posude odvojimo jaja na belanca i žumanca.
Belanca mutimo sa 1/3 šečera i limunovim sokom pomoću miksera.
Mutimo dugotrajno i veoma dobro dok smesa ne pobeli.
Kravlji maslac se stavlja u staklenu posudu zajedno sa 150 g čokolade izlomljene na sitne komade i topimo na vodenoj pari.
Žumanca mutimo sa ostalim šećerom, dodajemo istopljenu smesu od kravljeg maslaca i čokolade, nakon toga sveže mleko, kakao i brašno.
U dobijenu retku smesu pažljivo dodajemo i smesu od umućenih jaja.
Kada se dobije homogena smesa, sipamo je u tepsiju za pečenje u koju smo prethodno stavili papir za pečenje.
Čoko kolač pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 160°C otprilike 40 minuta.
Kada se kolač ispeče ne žurite da ga vadite iz rerne, nego ga ostavite na još otprilike 10 minuta u njoj.
Nakon toga izvadimo pametni kolač iz rerne, zalijemo ostalim delom /50 g/ istopljene čokolade i rasporedimo viljuškom.
Pametni čokoladni kolač sečemo na kvadrate.