Način pripreme
U dubokoj posudi pomešamo prvo suve sastojke - kukuruzni griz, integralno brašno, fine ovsene pahuljice, braon kristal šećer, istucanu na male parčiće crnu čokladu ili kakao zrna, vanilu, brašno od rogača, kakao u prahu. Promešamo velikom drvenom varjačom (blago pljosnatom).
Dodajemo i izgnječenu bananu u pire, sodu sa jabukovim sirćetom i šarlan. Ponovo promešamo i postepeno sipamo vodu (može da bude i topla), utrljavamo smesu o zidove, da se dobro pomeša sa tečnošću. Ostavljamo deset minuta da ovsene pahuljice mogu da popiju malo vode i nabubre.
Mažemo malu posudu za pečenje (dobro je da je manje veličine, jer će tako biti vazdušastije) šarlanom i posipamo integralnim brašnom.
Sipamo odstajalu smesu i raspoređujemo ravnomerno. Stavljamo vegan kolač da se peče na 150-160 stepeni 40-50 minuta. Nakon što je gotov, pokrivamo kolač najlonom i krpom, da se ne suši.
Ostavljamo vegan čokoladni kolač da odstoji i pre serviranja ga sečemo na trouglaste ili kvadratne parčiće. Serviramo kakao kolač sa toplim kakao napitkom - za jednu elegantnu popodnevnu užinu.
Bogat različitim ukusima i aromama - vegan brauni ili čokoladni kolač sa kukuruznim grizom!
Sjajnog ukusa!