Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi deserti»Ašure»Bulgur sa sušenim voćem i orašastim plodovima

Bulgur sa sušenim voćem i orašastim plodovima

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Bulgur sa sušenim voćem i orašastim plodovima
Fotografije: Rositsa Petrova
5 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
6
"Bulgur sa sušenim voćem i orašastim plodovima - odličan i koristan desert"

Potrebni sastojci

  • bulgur - 1 šolja
  • voda - 3 šolje
  • so - 1/2 kašičice
  • sušeno voće - 100 g, plave šljive, brusnice, suvo grožđe
  • orasi - 100 g (bademi, lešnici)
  • smeđi šećer - 5 supenih kašika, Muskovado
  • limun - kora od 1/2 citrusa
  • vanila - 4 g (2 kesica)
  • cimet - 1 kašičica
  • sveže mleko - 1/2 šolje
  • maslac - 30 g
* merne jedinice

Način pripreme

Stavite bulgur u cediljku i dobro ga operite pod mlazom vode.

Zatim ga prebacite u šerpu i u njega dodajte 3 čaše vode i kašičicu soli.

Kuvajte ga na tihoj vatri 20 minuta dok ne bude gotov, uz periodično mešanje.

Za to vreme isecite sušene šljice na sitne kockice.

Iseckajte ili sameljite orašaste plodove. Odvojte mali deo od njih za posipanje gotovog deserta, slično kuvanoj pšenici.

Čim se voda bulgura apsorbuje, dodajte sušeno voće, šećer, orašaste plodove, vanilu cimet, koru polovine limuna i sveže mleko.

Ostavite na ringli još nekoliko minuta, ovog puta neprestano mešajući. Količinu šećera i svežeg mleka možete korigovati prema vašem ukusu.

Nakon što skinete sa ringle, dodajte kockicu maslaca i mešajte dok se ne istopi.

Rasporedite krem sa bulgurom u desertne posudice i pospite iseckanim orašastim plodovima.

Na polovinu njih sam stavila čokoladne kapljice, koje su se od toplote krema blago istopile. Ostale sam posula orasima i mlevenim pistaćima.

Desert može da se napravi i u posnoj varijanti tako što mleko i maslac zamenite kokosovim na primer.

Vrsta sušenog voća u ovom bulguru sa sušenim voćem i orašastim plodovima takođe može da varira prema ukusima i vašim preferencijama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: