Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Milibrot»Mini panetone sa čokoladom

Mini panetone sa čokoladom

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7682275k225
Mini panetone sa čokoladom
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 8
21/04/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
8
"Mini panetone sa čokoladom - ako želite da nasmejete nekoga, ovo je način"

Potrebni sastojci

  • brašno - 260 g
  • kvasac - 5 g, suvi
  • jaja - 1 komad
  • sveže mleko - 160 ml
  • smeđi šećer - 70 g, Muskovado
  • maslac - 50 g
  • kakao - 25 g
  • čokolada - 80 g, u kapljicama
  • soda bikarbona - 1/3 kašičice
  • so - prstohvat
  • rum - 2 supene kašike
  • pomorandža - kora 1/2 citrusa
* merne jedinice

Način pripreme

Odvojte sveže mleko u dve posebne posude.

U jednu (blago zagrejanu) dodajte kvasac, 1 supenu kašiku šećera i 60 g brašna. Mepajte dok se ne formira glatka kašica i ostavite na 10 minuta dok se kvasac ne aktivira.

U drugi deo melka dodajte ostali šećer, prstohvat soli, kakao i sodu. Stavite na ringlu i mešajte koliko je potrebno da se pomešaju sastojci. Nie potrebno da vri. Nakon toga ostavite da se ohladi.

Istopite maslac. Jaje podelite na žumance i belance. Dodajte žumance jajeta u smesu sa kvascem, a belance odvojte za premazivanje.

Takođe, dodajte ohlađenu čokoladnu smesu i mešajte. Takođe, dodajte i maslac, koji treba da bude ohlađen.

Počnite da dodajete brašno, mešajte špatulom. Na kraju dodajte fino izrendanu koru polovine pomorandže i 2 supene kašike ruma.

Nije neophodno da mesite. Sve se promeša špatulom dok ne postane glatko, lepljivo testo za milibrot.

Ruke namažite s malo ulja i oblikujte testo u loptu koju stavite u posudu i pokrijte folijom. Ostavite na toplom na sat vremena dok ne udvostruči zapreminu.

Nakon toga rasprostrite testo na radnu površinu i pospite čokoladnim kapljicama ili sitno iseckanom čokoladom.

Sa nekoliko pokreta umesite testo koliko je potrebno da se ravnomerno rasporedi čokolada.

Testo podelite na 8 jednakih delova. Svaku oblikujte u lopticu i stavite u kalupčiće za mini panetone.

Možete da napravite jedan veći panetone. Za taj cilj biće vam potreban kalup za pečenje prečnik 14 cm.

Ako nemate takve kalupe, možete da koristite dublje posudice, na primer one za krem karamel, koje treba da namažete maslacem.

Kalupe pokrijte krpom ili folijom i ostavite ponovo da narastu na još sat vremena.

Nakon toga umutite belance i pažljivo namažite četkicom svaki milibrot.

Po želji pospite filiranim bademom i stavite da se peku u zagrejanoj rerni na 180 °С na 20 minuta dok čačkalica koju zabodete ne bude suva.

Izuzetno ukusan i jednostavan za pravljenje mini panetone sa čokoladom, odgovarajuć za svaku prazničnu trpezu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: