Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Mus»Čokoladni mus i kard od pomorandže u ljusci od jaja

Čokoladni mus i kard od pomorandže u ljusci od jaja

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3491371k
Čokoladni mus i kard od pomorandže u ljusci od jaja
Fotografije: Doni Niki
5 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
55 min.
"Nežan desert koji kombinuje čokoladni i ukus pomorandže - prosto neverovatno"

Potrebni sastojci

  • mus od bele čokolade
  • pavlaka - 375 ml, tečna, slatka
  • žumanca - 1 komad
  • šećer - 20 g
  • bela čokolada - 300 g
  • želatin - 10 g
  • kard od pomorandže
  • sok od pomorandže - 130 ml
  • žumance - 4 komada
  • šećer - 150 g
  • maslac - 150 g, iseckan na kockice
  • pomorandža - izrendana kora jedne
* merne jedinice

Način pripreme

Pre nego što počnemo sa poslom treba da pripremimo ljuske.

Pomoću oštrog noža pravimo rupu na vrhu sirovog jajeta. Ispraznimo sadržaj, a prazne ljuske zalivamo vrućom vodom. Lagano ih pritiskamo kako bi se napunile i ostavljamo in na desetak minuta.

Ostavljamo ih da se ocede i osuše i ređamo i u koru za jaja sa otvorom nadole.

Mus od bele čokolade:

Istopimo želatin u malo hladne vode.

Zagrevamo na srednjoj temperaturi 150 ml pavlake zajedno sa šećerom i žumancem. Mešamo sve vreme. Ne sme da provri. Nakon otprilike dve minute skidamo sa ringle i dodajemo želatin.

U posebnu posudu izmrvimo čokoladu i dodajemo je u toplu smesu od pavlake i želatina. Mešamo dok čokolada ne omekne i vraćamo na ringlu, ali ovog puta zagrevamo smesu na vodenoj pari.

Cilj je da se čokolada u potpunosti istopi. Skidamo sa vatre i hladimo do sobne temperature.

Ostalu pavlaku mutimo u vazdušasti krem i dodajemo je malo po malu u temperiranu čokoladu. Pažljivo mešamo špatulom.

Gotov mus raspoređujemo u porcije i ostavljamo u frižideru na minimum 4 sata. To je ako koristimo čaše za serviranje krema.

U našem slučaju pomoću male kašičice ili šprica za jednokratnu upotrebu. Hladimo minimum 30 minuta.

Kada se čokoladni mus stegne, pomoću šprica sa odgovarajućim nastavkom kamnemo po svakom jajetu malo karda od pomorandže.

Kard od pomorandže pravim na sledeći način:

U odgovarajućoj posudi pomešamo prethodno umućena žumanca, šećer, koru pomorandže, sok od pomorandže i aromu po izboru. Kuvamo na srednjem stepenu otprilike minutu ili dok smesa ne počne da se zgušnjava. Neprestano mešamo.

Pažljivo dodajemo maslac u malim delovima energičnim mešanjem da se smesa ne bi presekla. Gotov kard cedimo kroz cediljku. Dobija se glatka blistava smesa koju raspoređujemo u porcije i hladimo.

U našem slučaju koristimo je da bismo oblikovali žumanca na jajima.

Čokoladni mus i kard od pomorandže u ljusci od jajeta je norveški recept.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: