Način pripreme
Uzimamo tepsiju prečnika 25-26 cm za paj ili druga. Dno i zidove podmazujemo maslacem i dobro pospemo brašnom. Ostavljamo je sa strane.
Prosejemo brašno sa sitom u posudu. Dodajemo prašak za pecivo i mutimo kako bi se smese dobro pomešale. Dodajemo i prstohvat soli. Izmešamo.
Vadimo jaja na sobnu temperaturu, sveže mleko takođe. U posudu stavljamo jaja i dugo ih mutimo mikserom dok ne postanu vazdušasta i gusta. Dodajemo i šećer i ponovo veoma dobro mutimo. U tankom mlazu sipamo ulje i mutimo. Dodajemo i sveže mleko i ponovo sve mutimo. Posle stavljamo Amareto, kakao i ponovo mutimo. U delovima stavljamo smesu od brašna i mutimo mikserom dok se ne dboije glatka, homogena, gusta, smeđa smesa.
Sipamo smesu u rernu prethodno zagrejanu na 160 – 170°C i pečemo dok ne bude gotova. Meni je oduzelo 20 minuta. Treba da bocnemo čačkalicu, ona mora da izađe suva iz kolača. Kada smo ga već ispekli, vadimo ga da se ohladi i okrećemo na tablu ili veliki okrugli tanjir.
U visoku posudu stavljamo vruću vodu 1 šolju od 200 ml. U ovom slučaju sam koristila posudu za visoko pasiranje. Dodajemo nes kafu i šećer i veoma dobro izmešamo kako bi se istoplilo. Koristimo dobru jaku nes kafu. Prilikom mešanja dobija se pena. Vrućom nes kafom pomoću supene kašike ravnomerno sipamo na kolač. Prelivamo ga. Nes kafa daje lep ukus i aromu. Ostavljamo je sa strane da se ohladi.
U posebnu posudicu stavljamo kiselu pavlaku, kiselo mleko, krem sir i šećer u prahu i mešamo dok se ne dobije glatka smesa.
Kada se kolač ohladi mažemo ga mlečnim kremom. Na mestima stavljamo supenom kašikom ravnomerno i pažljivo premazujemo čime nam je zgodno. Posle površinu zagladimo nožem. Ostavljamo da se stegne i upije na 6-7 sati u frižideru, pokriveno poklopcem ili folijom, bez dodirivanja krema.
Na kraju stavljamo rešetku ili vrstu šare i posipamo kakaom. U slučaju cvetići. Sečemo na 12 trouglića kao tortu pomoću oštrog noža.
Jedemo sa kafom ili sokom.
Neka vam je slatko!