Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač od jabuka sa slatkim mlečnim prelivom

Kolač od jabuka sa slatkim mlečnim prelivom

VeselinaVeselina
Inovator
134431k24
Kolač od jabuka sa slatkim mlečnim prelivom
Fotografije: Veselina
1 / 5
12/01/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
12
"Očaravajući kolač od jabuka sa slatko-kiselom notom."

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada, L
  • kristal šećer - 1 šolja
  • brašno - 2 1/2 šolje
  • ulje - 2/3 šolje
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • maslac - za premazivanje pleha
  • brašno - za posipanje pleha
  • prašak za pecivo - 10 g
  • slatke jabuke - 4 komada
  • vanilin šećer - 2 kesice
  • sok od limuna - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Ćaša koju koristimo je 200 ml.

Dobro prosevamo brašno i prašak za pecivo kroz sito, obavezno prosevamo da kolač postane mekan i da nema grudvica od praška za pecivo.

U posudu stavljamo sok od limuna, prethodno iseceđen - potrebno nam je 2 supene kašike, kiselo mleko, šećer i ulje. Mutimo mikserom prvo na niskoj brzini, a posle na visokoj dok ne dobijemo glatku smesu. Od smese odvajamo 1/2 šolje sa strane.

Vadimo jaja na sobnu temperaturu prethodno. Stavljamo ih u drugu posudu sa vanilin šećerom i mutimo mikserom dok ne dobijemo glatku smesu. Smesa postaje gusta i žuta. Dve kaše pomešamo.

Dodajemo brašno sa praškom za pecivo. Ponovo mutimo mikserom.

Oljuštimo jabuke na kraju, da ne potamne i sečemo na polumesec. Mažemo dno pleha masalcem i posipamo brašnom. Sipamo kašu i poravnamo spatulom odozgo. Odozgo, preko kaše ređamo jabuke jednu do druge, malo ih preklopmo u jednom kraju. Cilj je da odozgo ima mnogo jabuka.

Pečemo kolač u ugrejanoj rerni na 10 stepeni, proveravamo čačkalicom za zube za 30 minuta. Ostavljamo da se ohladi i mažemo odozgo polovinom smese /od limuna, soka, šećera, ulja i mleka/ i ostavljamo da se natopi. Preliv je sladak sa kiselklastom notom.

Kolač od jabuka ostavljamo da stoji na hladnom oko 4 sata. Sečemo na kockice i serviramo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: